Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев за отношенията Сърбия - Косово: Омагьосан кръг. Не се вижда изход

| Интервю
Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

Вече повече от 2 години косовският премиер се стреми да откъсне 4 северни общини (които представляват около 1% от територията на България) - там живеят компактно малко над 50 000 сърби. Стремежът е да се намали влиянието на Белград върху тези общини и това население.

Това обясни пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово и Албания. По думите му, това е непостижимо и Сърбия винаги ще има влияние там.

"Това, което Вучич иска, не бих го нарекъл политически максимализъм. Той просто иска да се върне онова, което беше преди настъпването на кризата. Изход от този омагьосан кръг просто не може да се види."

За повече от 10 години са постъпили 5 проектоустава за създаване на асоциация на сръбските общини, коментира Боби Бобев.

"Опасенията на косовските власти са в това, че по този начин ще се стигне до вид автономия, или по-голяма степен на самоуправление на сръбските общини."

Сръбската полиция възпрепятства провеждането на фестивал за културен обмен с Косово, след като няколко десетки представители на крайната десница се събраха в близост до фестивалната зона, развявайки сръбски знамена. Снимка: АП/БТА

Белград и Прищина се обвиняват взаимно в опити за дестабилизиране на района на Западните Балкани, отчита още Бобев. Според него позицията на Сърбия е разкрачена, защото тя е аванпостът на Русия в този район, но същевременно е в диалог с ЕС.

"Стремежът на Вучич е да създаде голяма сръбска държава, продължение на стария великосръбски шовинизъм."

И Брюксел, и Вашингтон настояват постигнатите досега договорености между Сърбия и Косово да бъдат безусловно изпълнени, подчерта Бобев в предаването "Събота 150".

Никой не е поставял формалното условие Сърбия да признае Косово, за да стане член на ЕС, но че трябва да има нормализация на отношенията е безусловно, обобщи дипломатът.

По думите му, до момента посредничеството на ЕС, подкрепяно от Вашингтон, не е дало очакваните резултати.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25
Андрей Чорбанов

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването. Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в..

публикувано на 18.09.24 в 11:16

Туристическият бранш: Работници от трети страни ползват страната ни като трамплин. Визите се бавят

Туристическият бранш продължава да изпитва затруднения заради забавяне в издаването както на работни визи за сектора, така и на туристически за лица от трети страни, които искат да посетят страната ни. Засега като основни потърпевши се очертават секторите на туризма и на строителството, но и много други браншове се сблъскват със затруднения..

публикувано на 18.09.24 в 11:11
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09