Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

Снимка: Велина Махлебашиева

"За да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство“ – с тези думи в средата на 20 век етнографът Лазар Донков обяснява идеята си за създаването на Архитектурно – етнографски комплекс "Етър"

60 години от откриването отбелязва екипът на музея. С неговия директор проф. Светла Димитрова припомняме началото, разговаряме за миналото и днешното, за промените в нагласите на туристите и предизвикателството да осигуриш това "живо" представяне на занаятите в съвремието.

Етър
В Музея на открито "Етър" майсторите на традиционни за този край занаяти показват пред посетителите уменията си и хвалят стоката си. В празничния ден влизаме в работилниците на сарача и мутафчията, отиваме при грънчаря и се спираме при майстора на народни музикални инструменти.
Празникът на пестила в Етъра е традиционен, както и приготвянето на тази сладост от балканджиите, наричана  "Габровски шоколад". 
Етър

Пестилът е признат от международната организация Slow Food за уникален продукт и е вписан в световната книга "Арка на вкусовете". Недалеч от нашето импровизирано студио пред туристите майсторлъка си в приготвянето на този десерт от сини сливи показват  Йонка Николова и Николай Христов.

Някогашните габровски занаятчии, за да изтъргуват стоката си, трябвало да умеят да вземат ума на клиентите си. Когато подхващали своите лакърдии, хората от полето отваряли и сърцата, и кесиите си.

Габровци си създали име на добри търговци, които хем търсели сметка от всичко, хем умеели да се шегуват. Обичали да се надсмиват над себе си, а изглежда това се харесвало и на хората, с които правели алъш-вериш. 
Музея на хумора и сатирата
Така още през 18-19 век започнали да се разпространяват истории, в които главният герой бил почтеният, но пресметлив балканджия. Историята за това как Габрово става столица на смеха проследяваме в Музея на хумора и сатирата, където наш екскурзовод е Светлана Михайлова.
Стигаме до Архитектурно - историческия резерват "Боженци" край Габрово, където също празнуват 60 години от началото
Боженци
Вървим по калдъръма с екскурзовода Елена Николова и търсим връзката между занаятите, търговията и габровските шеги. Разходката ни започва от емблематичната за Боженци къща "Баба Райна".
В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан", където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН".

Още по темите слушайте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и сега": Народният съд - пълна генна модификация на обществото

Само две седмици след паметния 9 септември "любимият син на българския народ" Георги Димитров дава указания от Москва да се унищожи фашистката интелигенция, а Трайчо Костов нарежда до началото на октомври да са готови списъците с врагове . В същата заповед уточнява, че е задължително при репресиите да се унищожават всички документи и да се..

публикувано на 20.11.25 в 11:46
Здравко Димитров

Дефицит ли е милосърдието: Защо пчелар от Враца дари 1 тон мед на деца и възрастни хора?

Доброто, също като любовта, може да се окаже лудост. За тази нестандартна трактовка ни подсеща един врачански пчелар, който споделя как му е хрумнала "откачената идея" да дари 1 тон мед на деца в неравностойно положение и на бедни възрастни хора.  Идеята беше да се направи нещо добро , съвсем естествено обяснява врачанският пчелар Здравко Димитров...

публикувано на 19.11.25 в 09:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35