Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много точно, справедливо и на време нашите органи излязоха с констатацията"

Проф. Владимир Чуков: Нямаме отношение към цялата история с взривените пейджъри

"Наистина е удобно да се хвърли кал върху някой"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

Много точно, справедливо и на време нашите органи излязоха с констатацията, че ние като държава нямаме отношение към цялата тази история с взривените пейджъри на Хизбула. Това заяви международния анализатор проф. Владимир Чуков в интервю пред БНР.

В предаването "Преди всички" той каза, че България просто е извън подобни подозрения, "като наистина е удобно да се хвърли кал върху някой, неносещ отговорност".

"Имам чувството за висш, шпионски пилотаж за кухи пробити  фирми. Но ние никога няма да разберем", смята проф. Чуков.

Според него е много интересна мрежата, по скоро схемата, по начина, по който са пристигнали тези безжични експлозиви в Ливан – Хизбула.

"Има противоречие между тайванският собственик, марката, респективно унгаро-италианката, която е единственият представител на фирмата в Будапеща. Тя казва, "не сме производителите, нямаме такава възможност".

При тази ситуация трябва да се търсят алтернативи. Това беше подхвърлена, изтекла информация, че фирмата, регистрирана в България от индийско-норвежец - реалният посредник. Там има въпросителни, на които трудно ще отговорим. Това са разсъждение по картинка, можем само да си направим логическо заключение", коментира проф. Чуков.

Личното му мнение е, че тази фирма в Унгария няма как да произведе такива количества пейджъри и уоки токи, с японска фирма, които се оказват фалшиви.

"Доставеният модел не се произвежда от 20 години. Така че, ако фирмата имаше собствено производствени мощности, нямаше да има такъв офис в Будапеща. Проблемът е, че фирмата е посредник при плащането, усещане. Не ми се иска ние да вършим работата на следствието, от където обещават да разнищят цялата схема с наблягане на думата агент", каза проф. Чуков.

Той прогнозира, че вероятно за случая ще се уточни всичко на ниво спецслужби и ще достигнат формулата, така че да не се накърняват национални интереси.

Той предупреди, че Европа е една чувствителна и благоприятна територия, защото е силно платежоспособна, при нас има свобода на действия и бизнеса, и се създават структури за набиране на средства и на симпатизанти, "на война, като на война".

Международният анализатор обясни, че пострадалите деца и цивилни граждани от взривените пейджъри и уоки-токи на Хизбула, са членове на семейството на съответния боец.

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Според него устройствата не са засечени, защото според товарителницата, корабът, докарал количествата е тръгнал от Азия, Южнокитайско море, около Индия, Суецкия канал, не става въпрос за  преминаване на европейски граници:

"Някои от тези устройства са имали взривно вещество, създадено в края в XIX век и използвано масово от германката армия. То е силно взривно и много леко. Получилите стоката не са могли да разберат, че уоки-токи са с обикновена батерия, а тези са били с йонно-литиева, обвързана с шнур, поставен взрив. Пропуснали са да сравнят с оригиналния модел на уоки-токи", коментира проф. Чуков.

Той коментира, че хипотезата трябва да е обеца, давайки този максимален диапазон на свобода на бизнеса, регистриране на фирми, които се оказват фантоми. Индийско-норвежецът не е стъпвал в България, но има банкова.

"Стигаме до ниски нива, които могат да бъдат използвани, това е нашата слабост", предупреди проф. Чуков.

Цялото интервю с проф. Чуков чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилен интерес към ваксините за Covid-19 в Ямболско

Засилен интерес към ваксинирането срещу Covid-19 отчитат от здравната инспекция в Ямбол. В началото на октомври ще започне и поставянето на противогрипните ваксини.  През последните дни интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хора над 60-65 години, уточни директорът на здравната инспекция д-р Радостина Калчева:..

публикувано на 20.09.24 в 10:54

В Босилеград искат по-подготвени хора за секционната комисия за вота на 27 октомври

По-подготвени хора да бъдат изпратени за секционната комосия за вота на 27 октомври, настояват в Културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград, където е изборната секция. Съставът на СИК там се определя от посолството ни в Белград и консулството в Ниш. На парламентарните избори на 9 юни комисията допуснала много грешки и..

публикувано на 20.09.24 в 10:32

На живеещите на столичната ул. "Опълченска ще бъде осигурен безопасен достъп по време на ремонтите

Живеещите на столичната улица "Опълченска“ вече ще имат безопасен достъп по време на целия ремонт на пътните платна. В 200-метровия участък е изградена настилка, по която да преминават хората, днес ще бъдат монтирани 20 лампи, които ще осигурят необходимата осветеност, стана ясно след проверка на зам.-кмета по строителството Иван Василев.  След..

публикувано на 20.09.24 в 10:26
Костадин Костадинов

"Възраждане" иска парламентарна декларация за последните изявления на Николоски

Българският парламент трябва да излезе с декларация след поредното изявление на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски. Затова настоя лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: Александър Николоски обяви, че "корумпирани политици в България му искат оставката" "Трябва да има декларация на Народното събрание. Ние сме..

публикувано на 20.09.24 в 10:22
Илиян Цеков -директор на Държавно горско стопанство -Плевен

Плевенчани сигнализират за изсичане на дървета в Плевен

В последните дни плевенчани сигнализират пред БНР за изсичане на дървета в Плевен - местността "Мъртвата долина", под малкия язовир. Те забелязали масовото изсичане при разходка в тази част на града.  Каква е причината и има ли разрешително – отговор дава инж. Илиян Цеков, директор на Държавното горско стопанство в Плевен: "Няма..

публикувано на 20.09.24 в 10:14

НС одобри намаляване на капиталовата програма на общините с 37 млн. лева

Депутатите гласуваха на две четения промените в закона за държавния бюджет. Те са свързани с изменения в капиталовата програма на общините с включени нови проекти. Програмата е със срок до края на 2026 година и е с бюджет от над 7,3 милиарда лева. С измененията, гласувани единодушно, прогнозният бюджет на общински проекти за тази година се намалява с..

публикувано на 20.09.24 в 10:10
Заседание на Асоциацията по ВиК във Велико Търново

Десетки села в общините Павликени и Сухиндол чакат решение на проблемите си с водата

Десетки села в общините Павликени и Сухиндол чакат Министерството на околната среда и водите да издаде разрешение на водния оператор във Великотърновска област за водовземане от язовир "Александър Стамболийски“. Това значително ще облекчи водоснабдяването на засегнатите населени места, които са на воден режим. ВиК "Йовковци“ е подал в края..

публикувано на 20.09.24 в 10:07