Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Преди 116 г. нашите предци укрепиха вярата на българите в собствените ни сили

Снимка: БТА

"Преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново нашите предци отхвърлиха васалитета на страната ни към Османската империя и укрепиха вярата на българите в собствените ни сили", написа във Фейсбук президентът Румен Радев по повод 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

"Този исторически акт ни завеща безценен урок, все така актуален и днес – отстояването на българските национални интереси, а не примирението и сляпото следване на чужда воля, е пътят за достойното развитие на България", пише още държавният глава.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сирийски войници и цивилни инспектират мястото на въздушен удар, насочен към превозно средство в квартал Ал-Мазех в Дамаск, Сирия, 21 октомври 2024 г. Най-малко двама души са убити, а други трима са били ранени при израелския въздушен удар, според сирийската агенция SANA, която цитира военни източници.

Израелски удар в Дамаск, според израелската армия е убит високопоставен член на "Хизбула"

Трезор на "Хизбула", в който са съхранявани злато и пари в брой на обща стойност милиони долари, е бил поразен от израелската армия, обяви командването ѝ тази вечер. Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула" Израел атакува клонове на свързана с "Хизбула" ливанска банка Израел е нанесъл близо 300 удара по..

публикувано на 21.10.24 в 22:18

Още 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил насрочи за ноември и декември още 4 заседания по делото за фалиралата през 2013 година "Дупнишка популярна каса".  Процесът мина през сложни обрати и перипетии, беше спиран и подновяван. Прокуратурата е залята от жалби на вложители в "Дупнишката популярна каса", която от месец е затворена Документите от разследването..

публикувано на 21.10.24 в 21:56
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44