Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

| Интервю
Снимка: Pixabay

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден. Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в 44 страни и региони в Европа, Централна Азия и Канада. Обобщените данни от 2022 г. са много тревожни.

"Отношението към използването на интернет и социалните мрежи трябва да е обект на внимание както при подрастващите, така и при възрастните", каза пред БНР Радосвета Стаменкова – председател на Българската асоциация за семейно планиране, която е част от екипа на Центъра за безопасен интернет.

Тя напомни, че децата гледат от своите родители, а те "също са забили нос в устройствата". По думите ѝ използването на интернет вече е нещо обичайно:

"Ние не можем да задраскаме интернет, не можем да сме в забранителен режим, защото това е все едно да забраним водата да тече. Но можем да модерираме и да създадем чувство на отговорност. Образованието е това, което може да промени нещата. Ако създаваме в младите хора, в децата, в тийнейджърите и в по-малките умения за критично мислене, за четене с разбиране, те ще бъдат по-самозащитени и по-адекватно ще могат да преценяват какво да гледат и слушат и какво не. Не можем да оставим един млад човек, един тийнейджър или едно дете напълно без социални мрежи и без интернет, но можем да модерираме и да модулираме това използване. Не можем да накараме тийнейджъра да не играе игри онлайн, но може да ги ограничим като време".

В предаването "Хоризонт до обед" Стаменкова отбеляза, че нещата със социалните мрежи са доста тревожни. Възрастните и децата не сме в едни и същи социални мрежи, подчерта тя и добави, че младите са основно в Тик ток.

Тя припомни, че Българският център за безопасен интернет има телефонна линия – 124 123, на която всеки може да съобщи за онлайн тормоз или някакъв проблем и да получи помощ.

Цялото интервю на Ирина Недева с Радосвета Стаменкова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55