Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

7
Снимка: Мария Филева

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток".

Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след като депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП блокираха достъпа до парламентарната трибуна.

Провеждането на заседанието беше бойкотирано от депутати на БСП, "Възраждане" и ИТН заради включването в дневния ред на две точки, свързани с промени в ПВУ за рекултивиране на терените на "Мини Марица-изток".

Според един от вносителите на проектите - Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, те трябва да бъдат приети, за да може страната да получи 500 млн. лева допълнително за рекултивация и възстановяване на терените на мините.

Според недоволните това на практика ще доведе до унищожаване на въглищната индустрия и несъстоятелност на БЕХ. 

Точно в 21 ч., на четвъртия опит за събиране на кворум, успяха да се регистрират 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и заседанието беше подновено.

В залата дойдоха служебните министри на финансите и на енергетиката Людмила Петкова и Владимир Малинов, както и отсъстващият през деня лидер на ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС поискаха промени в дневния ред, но преди всяко предложение предлагаха и нова проверка на кворума и така изчерпваха и възможностите да се иска такива до края на работния ден.

Това разгневи бойкотиращите заседанието депутати от "Възраждане", БСП и ИТН и те окупираха трибуната, на която Павела Митова от ИТН беше започнала изказване по процедура.

Председателят на парламента Рая Назарян ѝ спря микрофона и това доведе до спор между нея и Митова.

Делян Добрев от ГЕРБ опита да прочете доклада на енергийната комисия с микрофон от мястото си в зала:

"Комисията по енергетика с 11 гласа "за", 4 "против" и без "въздържал се" предлага Народното събрание да приеме решение за одобрение на предложената от МС актуализирана пътна карта за климатична и неутралност на РБългария".

Докато той четеше, депутати от "Възраждане" опитаха да изскубят кабелите, за да спрат звука и така на практика заседанието не се провежда.

Имаше любопитни моменти. Председателят на групата на ДПС Делян Пеевски се качи на парламентарната трибуна, за да убеждава лично Тошко Йорданов да я освободи.

Депутатите се снимат с телефони и правят живи включвания като разказват за случващото се в зала.

Междувременно зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви 10-минутна почивка и свикване ва Председателски съвет, за да се намери решение на това, което се случва в зала.

Снимки: Мария Филева

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48