Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супергероят Крали Марко оживява в нова българска видеоигра

Змейове, хали, герой със суперсили и други образи от балканския фолклор вдъхновяват независимото Studio Mechka за създаването нa Marko: Beyond Brave

| Интервю


България със сигурност не е фактор на световната гейминг сцена. По-запознатите може би ще се сетят за заглавието Tzar: The Burden of The Crown, което в края на 90-те предизвика фурор не само у нас.

На 17-и септември в платформата Steam излезе най-новата българска игра - Marko: Beyond Brave. Тя е дело на младото независимо Studio Mechka, създадено от програмиста Боян Василев през 2016-а. Той завършва висшето си образование във Великобритания със специалностите Международни отношения и Международно право, но бързо променя професионалната си посока.

"Бях доста разочарован от образованието и по-скоро от кариерните възможности след това, че реших да се занимавам с нещо, което ми е интересно, отколкото с нещо, в което съм индоктриниран", споделя Василев.

Marko: Beyond Brave
След като получава няколко проекта като програмист, се стига до момент, в който екипът се разраства, а две години по-късно към него се присъединява и графичният дизайнер Боян Йорданов. Той е привлечен от "илюстративния аспект", работейки по създаването на персонажи за различни медии – илюстрации за детски книги, реклами и игри.

"Това, което ни събра, до голяма степен бяха интереси, свързани с история, митология. (...) Аз също не играя игри от има-няма 10 години, но (те) са много добър медиум за разказване на истории, (...) събират много изкуства под една шапка. (...) Подобно на киното, (...) мисля, че игрите могат също да бъдат част от този разговор, затова, че събират музика, сценография и хореография в едно. Когато успеем да съберем подходящ екип, се получава нещо наистина живо, стартиращо свой собствен живот", допълва Йорданов.

Marko: Beyond Brave
Първоначалната им концепция предвижда това да е мобилна игра с работно заглавие "Хайдути срещу извънземни", смятайки, че това звучи "скандално и интересно" и ще привлече бързо вниманието на потребителите. В крайна сметка обаче избират Крали Марко за главен герой.

В тяхна история братята на Марко, селските юнаци, не успяват да се противопоставят на триглавата ламя Змей Горянин, която е похитила селцето им. Самият Марко, селският келеш и дърводелец, воден от мисълта за спасяването на братята си, успява да събере умения и оръжия, които в крайна сметка водят до трансформацията му от малкия Марко до Легендата.

"Искахме да разкажем история, която е за нашия район – не само България, но и за Балканите. Трябваше ни фигура, която да е разпознаваема. Крали Марко е много противоречива личност спрямо историческата и митологичната, легендарната фигура. От едно място на друго има много различни истории за него. В България, Сърбия, Македония, Черна Гора историите са еднакви по отношение на неговите качества, че е смел, бърз, силен, сръчен, но детайлите варират много значително – какво прави, с кого, трите синджира роби на някое място са девет, на друго дванайсет, конят му се казва по един начин в София и Варна и по друг начин в Белград. Това, разбира се, е повод за спор. Обяснявал съм многократно в интернет форуми, че няма никакво значение и че това е нещо, което ни обединява в крайна сметка", разказва Василев.


И двамата Бояновци са млади татковци и споделят, че са горди от факта, че и родителството е намерило място в играта. Или по-скоро малките Василеви и Йорданови. Героите в Marko: Beyond Brave говорят на измислен език, подобно на тези в "Тримата глупаци" или "Миньоните", например, а част от думичките са именно такива, използвани от техните деца.

Финансирането на такъв проект изисква не малко средства и студиото използва първоначално платформата Kickstarter, за да набере нужната за реализирането на проекта сума. Оказва се обаче, че тя не оперира в България, а у нас счетоводните практики и НАП не са добре запознати с понятието "групово финансиране".

"Бяхме финансирани с около 30 хиляди долара. Впоследствие кандидатствахме за различни други програми. Одобриха ни от един акселератор (Digital Dragons) в Полша, който значително ни помогна, тъй като участвахме в различни уъркшопи там. Оказва се, че полската държава има доста добра практика за подпомагане (развитието) на видеоигри. Интересното е, че всички фондове, които имат там, са достъпни и в България. Тук просто липсва управляваща институция, която да го направи възможно. Това е индустрия с много голяма добавена стойност", разказва Йорданов.

Marko: Beyond Brave
В екипа, създал играта, работят още аниматорите Бианка Ташкова и Теодор Христов, Цветелина Тодорова (работила по потребителския интерфейс) и Ели Генова, която създава образа на Марко. Саундтракът, който съвсем скоро ще бъде наличен за слушане в популярните музикални платформи, е дело на Явор Пачовски и ScoreTwins.

Повече за подвизите на Крали Марко и работата на Studio Mechka можете да чуете в звуковия файл.

Отляво на дясно: Бианка Ташкова, Боян Йорданов, Цветелина Тодорова, Боян Василев, Явор Пачовски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14
Крум Балджийски

Крум Балджийски: Има огромен чар в съживяването на изоставени места

Изложбата "Rural Murals 2024 - Spirit of a Place - Изложбата" ще покаже творби и фотографии от тазгодишния проект "Стенописи в дивото". Настоящата локация на проекта е Любница, махала от село Мухово до язовир "Тополница" недалеч от София. "Организирам този проект от 2019 г., като каня интернационални художници, стенописци, фотографи и..

публикувано на 02.10.24 в 10:04

Толкова нежност в едно сърце, а то е за всичко

Нежна и красива поезия оставя в житейския си път Кинка Константинова. В своите 37 книги. Родена през 1928 г., през 2011 г. тя си отива от този свят и нейната дъщеря, професор по музика, продължава издаването на останалите. Живее в София, била е член на СБП, превеждана в Русия, Беларус, Франция, Румъния, Сърбия, Армения, а наскоро..

публикувано на 01.10.24 в 16:43
Иво Върбанов

Иво Върбанов - посланик по света на българската музика и българското вино

Нощният гост казва, че би подарил бутилка вино на стойностни хора , независимо кои са и с какво се занимават. Предполагам е важно да ценят труда, вложен във виното и желанието, то да носи индивидуален характер.  Това е Иво Върбанов, който е пианист и винопроизводител . Виното е капризна напитка , попива в себе си всякакви нюанси, носи дъха на..

публикувано на 01.10.24 в 15:48
Юлия Дивизиева

Юлия Дивизиева и Румен Леонидов: Пътешествие в опаловите часове на душата

В "Нощен хоризонт" гостува Юлия Дивизиева – автор на множество книги, сред които последният й роман "Часовете на опала" .  В него тя разглежда граничните състояния на деня и нощта, когато времето сякаш спира , а осезанието ни позволява да проникнем по-дълбоко в себе си и в света около нас. Опаловите часове, както ги нарича, са моменти на..

публикувано на 01.10.24 в 14:34
Роберт Леви

"Симфония Рейн - Майн - Дунав" е най-новата книга на Роберт Леви

Поетът Роберт Леви, който от години живее и работи във Франкфурт, си дойде за представянето на най-новата си стихосбирка "Симфония Рейн - Майн - Дунав"  на празника на изкуствата Аполония и на Алеята на книгата в София. Поетът Стефан Иванов, който е и редактор на стихосбирката, я определи така: "Това е пълноводна литературна река с определено..

публикувано на 01.10.24 в 14:15