Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия вкара 7 гола на Селтик.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан и Феликс Нмеча.

Брест в един от двата ранни мача също се поздрави с убедителна победа и то като гост - 4:0 над Залцбург, която им осигури общо 6 точки, голова разлика 6:1 и 2-о място за момента.

Третият отбор, който вече има 6 точки, е миналогодишният германски шампион Байер (Леверкузен). Аспирините постигнаха минимална победа 1:0 над Милан с единствено попадение на нигерийската си звезда Виктор Бонифейс в началото на второто полувреме. Всъщност германският тим можеше да постигне доста по-убедителен успех, но едно тяхно попадение преди почивката беше отменено заради засада, а доста пропуски видяха техните фенове след антракта.

За Милан това е второ поражение в Шампионската лига след 1:3 от Ливърпул миналата седмица и шансовете им да попаднат в топ 8 намаляват. Италианските медии отличиха представянето единствено на вратаря Майк Менян снощи, поставяйки му оценка 7.5 по десетобaлната система. А усилията на останалите 10 полеви играчи бяха маркирани така "Прекалено късно, прекалено малко".

Барселона постигна първа победа в новия формат и то категорична с 5:0 над швейцарския Йънг Бойс. Два гола вкара полският голмайстор на каталунците Роберт Левандовски, който има общо 7 попадения в 9 мача във всички турнири. Рафиня в 34-ата минута направи 2:0, а с първия си гол Иняго Мартинес оформи 3:0 три по-късно. През второто полувреме дойде ред на второто попадение на Левандовски, а Мохамед Камара си отбеляза автогол за крайния резултат 9 минути преди края. Гостите от Швейцария също успяха да пратят топката във вратата на Барса, но съдиите маркираха засада.

След 0:0 в първата среща с Интер (Милано), вчера Манчестър Сити не се затрудни при визитата си в Братислава и победи местния Слован с 4:0. Илкай Гюндоган в 8-ата минута и Фил Фодън в 15-ата на практика убиха интригата, а през второто полувреме дойде ред на Ерлинг Холанд и Джеймс Макатии да вкарат.

Също с голова разлика 4:0 и 4 точки е и Интер (Милано), победил на свой терен Цървена звезда (Белград). Хакан Чалханоглу, Марко Арнаутович, Лаутаро Мартинес дръпнаха с 3:0. Мехди Тареми, който по-рано в срещата изработи два от трите гола, сега оформи крайното 4:0 от дузпа в 81-ата минута.

Арсенал и Пари Сен Жермен трябваше да представят дербито на кръга, но домакините доминираха в огромни периоди и спечелиха само с 2:0. Така Арсенал има също 4 точки след 0:0 на старта с Аталанта.

Първото попадение вкара Кай Хаверц в 20-ата минута с глава, засичайки центриране от ляво на Леандро Тросар. Хаверц изпревари вратаря Донарума и откри резултата.

Пет минути по-kъсно Витиня изпусна да изравни за ПСЖ, но в 34-ата минута капитанът Букайо Сака с фалцово изпълнение на фаул отстрани изненада вратаря Донарума и удвои. Букайо Сака създаде още две чудесни възможности – за Тросар и за Мартинели, но те пропиляха шансове за трето попадение във вратата на френския шампион.

Спортинг (Лисабон) измъкна в края 1:1 при гостуването си на ПСВ Айндховен и също има 4 точки, докато домакините взеха първи актив.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12