Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента задкулисието прегазва всички държавни институции"

Иван Костов: Управлението на Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

"След 2009 г. на мястото на ДС в скритата държава се настаниха хора от организираната престъпност"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.".

"Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на мафиотската война, която се разрази много усилено след 2002 г. Това е показано със собствените им действия и собствените им думи на тези институции. Оказа се, че те въобще не са виждали, че основният враг на държавата е организираната престъпност, която я мафиотизира. Това е истинската причина, поради която се случи това отнемане на властта от ръцете на хората и концентрацията ѝ в ръцете на една малка група, която постепенно пък увеличи влиянието си върху политическите партии. Един много тъжен и неприятен процес. Това, на което аз обръщам внимание, е , че никой от изследователите на престъпността не видя, че ключов фактор това да се случи беше обстоятелството, че самата политическа класа престана да се бори с организираната престъпност. Насочи вниманието си към битовата престъпност и се случиха всички тези неща". 

Бившият премиер посочи, че през целия период, обхванат в книгата му, ролята на Държавна сигурност е огромна:

"Особено след 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски упорито се опитваше да назначи на ключова длъжност в сектора за сигурност ген. Бригадир Аспарухов, пролича какво голямо значение има ДС и как прилагаха властта в страната - и по времето на правителството на Сакскобургготски, и по време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Дотолкова им отслабна вниманието, че допуснаха всичките да бъдат елиминирани на изборите през 2009 г. ... След 2009 г. участието на ДС в скритата държава намаля значително и там се настаниха хора от организираната престъпност. Това личи и в момента от начина, по който задкулисието прегазва авторитета на всички държавни институции. Те са в насипно състояние".  

В предаването "12+3" Иван Костов категорично подчерта, че "не е работа на един политик нито да сочи, нито да обвинява" и добави, че ако 35 години след началото на прехода не сме научили това, "значи още не знаем как функционира държавата":

"Това е работа на прокуратурата, на следствието и на съдебната власт. Работата на политика е да работи за доброто на хората - за сигурността им и за благосъстоянието им. Данните, които сме имали (по време на управлението от 1997 до 2001 г.), сме ги дали на прокуратурата. И с това свършва процесът от страна на политиците - той спира там, където започва да действа или да бездейства прокуратурата".

Времето е лакмус, който проявява истината, каза още Иван Костов и уточни, че времето показва кой е прав и кой е крив.

Той сподели, че всичко, което му се е случило, не си е заслужавало лично за него, но си е заслужавало за хората, "защото в момента българите живеят по-добре, отколкото когато и да е било - в момента сме на 62% от средното ниво на благоденствие в ЕС":

"Политик не може да отива в политиката, без да има чувството за това, че служи на хората и е готов да направи всичко за тях. Може би е малко идеализирана представа, но не може да бъде другояче. Човек трябва да работи за другите".

Костов беше категоричен, че "всичко, което е преживяла България дотук, са го поискали с гласуването си българските избиратели":

"Те гласуваха страната им да е такава, каквато е в момента. Те го правят, защото те избират политическото си представителство". 

Ще изпълня гражданския си дълг и няма да се уморя, нищо не ми струва да отида да гласувам, заяви Иван Костов и призова всеки да направи това.

Интервюто на Снежана Иванова с Иван Костов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04

Понижение на индексите в ранната търговия на Уолстрийт

Опасенията от проблем с доставките на петрол доведоха до поскъпване на ключовата суровина на световните борси. След като вчера черното злато поскъпна с 5 на сто, днес фючърсите добавиха нови около три процента към стойността си заради напрежението в Близкия изток.  Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента Петролът..

публикувано на 02.10.24 в 18:02
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък - 04.10. 2024 г.  От "Дондуков"2 уточниха, че темата е "Рискове и заплахи пред националната..

публикувано на 02.10.24 в 16:58
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48