Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Илков не се ангажира с прогноза за срока за пълноправен прием на България в Шенген

Атанас Илков
Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген.

Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенгенското пространство до края на мандата на настоящата Еврокомисия, каквато надежда изрази еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Следващата Комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 декември.
Пред журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на Съвета на ЕС, министър Илков каза, че е разговарял с австрийския си колега Герхард Карнер, чиято страна налага вето на приемането ни в Шенген, но засега няма категорична позиция от Виена:

"Като изисквания от нас няма нещо, което да не сме го изпълнили - напротив. Изпълнили сме това, което се иска от нас, като повишаване на капацитета на "Граничната полиция" с цялото техническо оборудване, с всички мерки, които прилагаме по противодействието на организираните престъпни групи, които организират незаконния трафик, доброто взаимодействие с Румъния, Австрия и всички други европейски държави", коментира министърът на вътрешните работи.
По думите на Атанас Илков засега няма промяна в позицията на правителството на Нидерландия, което през декември миналата година подкрепи пълното отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния.

По-рано еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда, че България и Румъния ще бъдат приети по суша в Шенген до края на мандата на настоящата ЕК. На влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС тя заяви:

"Двете решения, които се надявам да видя преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешния контрол за България и Румъния.

Ние ги приехме в Шенген, видяхме много плавни и добри действия на границите по въздух и затова смятам, че е време да се вдигне контролът и по сухопътните граници. Надявам се това да стане, докато все още съм на поста си", каза Йохансон.
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, чиято страна налага вето и на България, и на Румъния, даде надежда, но не и категоричен отговор:

"На правилния път сме, но не сме на края на пътя. Казах, че е постигнат напредък в борбата с нелегалната миграция. На австрийско-унгарската граница напливът е намалял от 13 000 на 800 през септември тази година.
Това показва, че мерките работят - намесата на Фронтекс и допълнителните служители, които бяха изпратени, са довели до сериозно укрепване на защитата на външните граници. Българо-турската граница е много важна.

Както казах - на правилния път, мерките показват резултат, но все още предстои сериозна работа".

Министър Илков също отказа да се ангажира със срокове:

"Аз няма да се обвързвам със срокове. Ние се надяваме да стане факт, така че всичко това, което сме го извършили като дейност и като усилие, като труд, който е положен от всички колеги и всички институции, да получи един завършен ефект и да получим една удовлетвореност от всичко това, които сме направили - така, че дългоочакваното пълноправно членство да е факт", коментира вътрешният министър. 

Запитан от БНР дали факта, че Австрия все още няма правителство, е по-скоро в наша полза или обратно, той отговори: "Не мога на този етап да направя оценка, надявам се да бъде в наша полза". 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Наджиб Микати съобщи за ускорени дипломатически усилия за примирие

За ускорени дипломатически усилия съобщи ливанският министър-председател Наджиб Микати. В същото време израелската армия твърди, че е нанесла сериозни щети на проиранската ливанска групировка "Хизбула".  В последните часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток дипломатическите усилия за постигане на примирие са се..

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Продължават размените на удари между Украйна и Русия

Украинската армия нанесе удари по военно летище и склад за дронове в Русия, руските сили атакуваха пристанищата в Одеса и Николаев, а от Кремъл заявиха, че не се получавали сигнали за готовността на Украйна да преговаря. От украинското командване потвърдиха информацията за удар по военното летище "Ханская" в руската кавказка република Адигея...

публикувано на 10.10.24 в 18:34

Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън"

Най-малко четирима души загинаха, а над 3 милиона домакинства са без електрозахранване в резултат на урагана "Милтън", който премина през щата Флорида.  Загиналите са жители на окръг Сейнт Луси, Флорида, който беше поразен от торнадо при навлизането на урагана "Милтън" на сушата.  Повече от 3 милиона домакинства са без електричество в резултат на..

публикувано на 10.10.24 в 18:18