Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елен Бос: Десните популисти имат нужда от темата "миграция", с нея ходят на лов за гласове

"Излизането от миграционния пакт изисква единодушно гласуване в Евросъюза, а това на практика е непостижимо към този момент", отбеляза политологът

| Интервю
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привържениците му го наричат "спасителят на Европа", противниците му - двуличник. Смирен в Брюксел и диктатор в Будапеща. Привържениците му ръкопляскаха, когато Виктор Орбан обясни пред Европейския парламент, че Евросъюзът е пред разпад. Противниците му запяха антифашистката песен "Bella Ciao". Унгарският премиер Орбан обяви, че като ротационен председател на Съвета на ЕС ще се бори с незаконната миграция, която за него е основен проблем на Съюза, а критиците му отвърнаха с призиви за замразяване на европейски средства за Унгария и за отнемане на правото ѝ на глас заради системните нарушения на европейското право.

В ЕП, при представянето на приоритетите на унгарското европредседателство, премиерът Виктор Орбан и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен си размениха остри реплики:

"Светът видя ужаса на руската война. И въпреки това все още има хора, които обвиняват за тази война не агресора, а жертвата. Все още има хора, които обвиняват стремежа към свобода на Украйна, а не жаждата за власт на Путин. Питам Ви: обвинявате ли унгарците за съветското нахлуване през 1956?", попита Фон дер Лайен.

А Орбан отговори: "Уважаема г-жа председател на ЕК, отхвърлям Вашите твърдения. Всякакви аналогии и сравнения между борците за свобода в Унгария през 1956 година и Украйна са погрешни и обидни за унгарската борба за свобода. Няма никакви аналогии между 1956 и войната между Русия и Украйна". 

Урсула фон дер Лайен каза: "Щом искате да контролирате кой влиза в ЕС, как е възможно унгарското правителство да кани руски граждани в нашия ЕС без допълнителна проверка на сигурността? Това превръща новите визови правила на Унгария в риск за сигурността не само на Унгария, а на всички страни-членки на ЕС. Как е възможно унгарското правителство да позволява на китайската полиция да патрулира по унгарските улици? Това не е защита на европейския суверенитет, това е чуждо влияние през задната врата". 

Виктор Орбан отвърна: "Изненадан съм от думите на председателката на ЕК. Без съмнение има огромно разминаване между нея и Унгария. Умишлено не го споменах, защото като ротационен председател на Съвета на ЕС аз и моето правителство работим за Европа. Мисля, че е недопустимо председателката на ЕК да обвързва тези различия с работата ѝ като председателка на ЕК".

Как отекна този бурен дебат в Унгария - интервю с проф. Елен Бос, политолог от университета "Андраши" в Будапеща:

Мисля, че планът на Орбан при представянето на приоритетите на европредседателството не беше да се конфронтира, а по-скоро да се отбранява. Както председателката на Европейската комисия, така и евродепутатите, които не одобряват неговата политика, първи подеха този конфронтативен курс. Предполагам, че Орбан е очаквал остри нападки и затова влезе в ролята на жертва. Влизането в тази роля със сигурност беше насочено към унгарската публика.

Особено остра беше Урсула фон дер Лайен, която в отговорите си Виктор Орбан не нарече с име. Очаквахте ли от нея да бъде толкова пряма?

Трябва да призная, че нейното поведение ме изненада. От една страна търпението към Орбан и неговото поведение в Брюксел вече е изчерпано и просто никой не иска повече да подминава с мълчание неговите излияния. Но от друга страна мисля, че Урсула фон дер Лайен избра острите реплики заради предстоящото изслушване на кандидатите за еврокомисари. Тя трябва да си осигури мнозинство в парламента за бъдещата комисия и ѝ трябва подкрепата на либералите и социалистите.

Впечатление в Европейския парламент направи и лидера на унгарската опозиция и евродепутат Петер Модяр. Той изброи много сериозни проблеми пред Унгария - демографска криза, криза в здравеопазването, изтичане на мозъци. Тази картина се различава от представата на премиера за Унгария. 

Петер Модяр нарече проблемите с истинските им имена и заради това е толкова успешен. На евроизборите той успя да спечели почти една трета от гласовете с една съвсем нова партия. А в последните социологически проучвания разликата между ФИДЕС на Орбан и неговата партия ТИСА се е стопила до няколко процента. Това е впечатляващо, независимо че на този етап е само социология. 

Това, което Модяр каза в Европейския парламент, е същото, което казва на всеки митинг. Виктор Орбан непрекъснато представя Унгария в положителна светлина, като държава, която се развива добре, включително икономически. Ден преди обръщението в Страсбург дори амбициозно заяви, че иска Унгария да бъде двигателят на европейския икономически прогрес. А това е много далеч от реалността. 

Но и Петер Модяр като Виктор Орбан всъщност се обърна към унгарците. Другите унгарски евродепутати, които критикуваха премиера от трибуната на Европейския парламент, бяха много искрени, когато казаха, че в Унгария нямат възможност да водят конструктивен диалог с правителството.
 
Когато говорихме с Вас в началото на унгарското европредседателство Вие ми казахте, че Орбан ще се опита то да мине без сътресения, защото Унгария се нуждае от замразените евросредства. Вчера в редовното си интервю за държавното радио той заговори за свиване на държавните разходи - очевидно икономическото положение не е цветущо. В такъв случай расте ли недоволството от правителството или такова твърдение е преувеличено? 

Не, не бих казала, че е преувеличено. Орбан обяви, че предстоят сериозни правителствени мерки в икономиката, но не навлезе в детайли. Само обеща, че още през първата половина на следващата година всичко ще се оправи. Че икономическият ръст ще е между 3 и 6 процента. И че в момента просто преминаваме през една временна криза. 

Всичко това е ясен знак, че Унгария има сериозни проблеми - бюджетният дефицит расте, а еврофондовете така и не потичат към Будапеща. На това се дължи дупката в бюджета и в момента няма признаци, че евросредствата скоро ще бъдат размразени. Говорим все пак за около 20 милиарда евро. 

Ако отворим блендата към ЕС - след като дълго време се смяташе, че Орбан е "сам вкъщи", сега вече не е съвсем така. В съседна Австрия десните популисти спечелиха парламентарните избори, но и другаде те увеличават подкрепата си. Колко значителен е завоят надясно, проф. Бос?

Няма никакво съмнение, че десните популисти набират скорост и подкрепа сред европейците. Най-пресният пример, разбира се, е Австрия, където спечели Партията на свободата. Тя е най-близкият съмишленик на Орбановата ФИДЕС, заедно - само ден преди Унгария да поеме европредседателството - създадоха новата фракция в Европейския парламент "Патриоти за Европа". 

В Германия десните популисти също увеличават подкрепата си - вижте регионалните избори в източните провинции. "Алтернатива за Германия" спечели там около една трета от гласовете. Над такива изборни резултати трябва сериозно да се замислим, макар те да означават, че две трети от избирателите са гласували против крайнодесните. 

Но така или иначе - тенденцията е налице, видяхме го и на евроизборите през юни. Тази тенденция може само да радва Виктор Орбан, който се надява на по-голяма подкрепа в Съвета на ЕС.

Има я например от италианската "Лега" - на неин митинг Орбан обвини Брюксел, че вместо да се грижи за европейските граждани закриля мигрантите. Какъв е всъщност проблемът на Орбан с миграцията и защо не пропуска повод да говори за това?

Миграцията е любима тема не само на Орбан, а на всички десни популисти, защото чрез нея мобилизират избиратели. Но пък честно казано те нямат особено голям интерес да се намери трайно решение на проблема с миграционния натиск. Те имат нужда от тази тема, с която да ходят на лов за гласове. 

Друг е въпросът, че миграционният пакт по същество е това, което партията на Орбан винаги е искала да постигне. Миграционният пакт следва една много рестриктивна политика спрямо идващите в Европа, предвиждат се приемателни центрове по външните граници на ЕС - това са все неща, които бяха немислими до преди няколко години. И тъй като това вече е записано в миграционния пакт, Орбан премина към следващата стъпка. В Страсбург той заговори за това, че мигрантите изобщо не трябва да бъдат допускани в Европа, че който веднъж е стъпил на европейска земя, вече трудно може да бъде изгонен. 

Така че заявката за излизане от миграционния пакт по примера на Нидерландия е своеобразно усилване на натиска, но в същото време е популистка заявка за вътрешна употреба. Излизането от миграционния пакт изисква единодушно гласуване в Евросъюза, а това на практика е непостижимо към този момент. 

Друга любима тема на Орбан е помощта за Украйна, която иска ако не да спре, то поне да промени политиката на ЕС към войната на Русия. Когато Урсула фон дер Лайен сравни жаждата за свобода на украинците с унгарските революционери от 1956-та Орбан за първи път като че ли беше на ръба да загуби самообладание.

Да, тя сложи пръст в раната и това има предистория. В едно интервю само седмица преди обръщението на Орбан в Европейския парламент неговият политически съветник каза, че унгарците са си взели поука от 56-та и ако Унгария бъде нападната от Русия, тя ще се държи различно от Зеленски. Че Зеленски бил виновен, защото хвърлил страната си в отбранителна война с хиляди жертви. Това интервю, разбира се, предизвика вълна от възмущение в Унгария. 

Орбан понесе много остра критика и се видя принуден да заеме отбранителна позиция, въпреки че по принцип много обича публичните изяви. Вчера вече беше във видимо по-добро настроение и в традиционното интервю по държавното радио се подиграваше с унгарските евродепутати, които го критикуваха. Че те нямали интерес да водят сериозна дискусия по важните европейски теми. Но по време на дебата стана много ясно, че Орбан се представя като единственият говорител на Унгария, сякаш само той има право да говори от името на страната. Че всяка критика срещу него била обида за цяла Унгария и предателство спрямо родината. Но това не е изненадващо, такова е неговото разбиране за демокрация. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на..

публикувано на 12.10.24 в 13:17

Промени в организацията на движение заради лекоатлетическия маратон на София

Промени в организацията на движение в столицата са въведени за днес и утре заради провеждането на лекоатлетическия маратон на София.  Бяганията ще започнат днес от 18.00 часа, когато е стартът на най-късата дистанция от 5 километра. Утре от 9.30 ч. ще се проведат едновременно надпреварите в останалите три дистанции.  Трасето тази година е със..

публикувано на 12.10.24 в 13:15

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори останаха без опозиция, коментират критично политически анализатори. Основната опозиционна сила..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Спират движението на тирове през прохода "Петрохан" от 16 октомври

Движението на тирове през прохода "Петрохан" ще бъде спряно от 16 октомври.  През лятото маршрутът бе един от възможните обходни, заради изграждането на високоскоростния път от Ботевград за Видин. Временната организация на движението през прохода "Петрохан" бе въведена на 21 юни. Срещу това решение на "Пътната агенция" няколко пъти жителите на Бързия и..

публикувано на 12.10.24 в 12:56
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Британският крал Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията и да го смени като държавен глава Чарлз Трети се стяга да посети Океания следващата седмица. Той ще бъде придружен от кралица Камила. Освен Австралия осемдневната му обиколка включва и остров Самоа за срещата на правителствените ръководители на..

публикувано на 12.10.24 в 12:33

"Хизбула" е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа

"Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа. Израел засилва операциите в Ивицата Газа.  Световните лидери осъдиха атаките срещу мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан от израелските сили след втори инцидент в рамките на 48 часа. Ливанската шиитска групировка съобщи, че е подложила на обстрел със "залп от ракети"..

публикувано на 12.10.24 в 12:27

Украйна порази руски петролен склад в окупираната Луганска област

Силите на Киев твърдят, че са поразили руски петролен склад в окупираната Луганска област. Генералният щаб на украинската армия уточнява, че със съхраняваното там гориво е била снабдявана руската армия, а след нанесния удар в склада е избухнал пожар. По информация на украинския военен канал в Телеграм "DeepState", руските сили продължават да..

публикувано на 12.10.24 в 12:12