Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с "Новичок".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс".

Бивш върховен съдия ще започне изслушвания за смъртта на 44-годишната Доун Стърджис, която почина след отравяне с "Новичок" след извършеното по-рано нападение срещу Сергей Скрипал, руски двоен агент, и дъщеря му Юлия. Семейство Скрипал, които бяха намерени в безсъзнание на пейка в градски парк, се разболяха тежко, но оцеляха.

След това Стърджис, майка на две деца, случайно попадна на бойното нервнопаралитично вещество в шишенце за парфюм, използвано през март 2018 година при опита за убийство на Скрипал, за което британското правителство обвини Кремъл.

Общественото разследване, което започва на 14 октомври в Солсбъри, ще разследва ролята на руската държава в отравянето и предполагаемото участие на офицери от руското разузнаване. Ще бъде проверено също дали властите на Обединеното кралство са взели подходящи предпазни мерки в началото на 2018 година, за да защитят Скрипал от нападение.

Като бивш офицер от руското военно разузнаване, който е действал като двоен агент за МИ-6 и е бил освободен от руски затвор през 2010 година, след размяна на шпиони, той беше смятан за потенциална мишена. В писмо до НАТО през 2018 година сър Марк Седуил, тогавашен съветник по националната сигурност, пише: "Имаме информация, показваща интереса на руското разузнаване към Скрипал, датиращ поне от 2013 година". Той допълва, че имейл акаунтите на Юлия Скрипал са били атакувани от киберспецилисти на руското разузнаване.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Засилва се мигрантският натиск към гръцките острови

Гръцките острови в Егейско море са под постоянен мигрантски натиск. Тарифата за нелегален трансфер от турския бряг до гръцки остров достигна 4000 евро на човек. Гръцката брегова охрана е стреляла предупредително, за да спре лодка с нелегални мигранти до остров Калимнос. Трафикантите са извършили опасни маневри, за да не бъдат арестувани като..

публикувано на 14.10.24 в 10:18

Нараства социалното напрежение сред служителите на АЯР

Нараства социалното напрежение сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране, алармираха от Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. Служителите на АЯР са лишени от безплатната храна, която се полага на работещите, съгласно специална наредба за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, от..

публикувано на 14.10.24 в 10:02

Мащабна полицейска операция срещу купения вот в Софийска област

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от МВР. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов по-късно днес. Образувани са близо 50 досъдебни..

публикувано на 14.10.24 в 09:58

Кой отговаря за безнадзорно движещи се селскостопански животни?

Кой е отговорен за безконтролно разхождащи се селскостопански животни? Конкретно за бродене в градски условия отговорна е кметската управа. Местната власт отговаря и в случая, когато има увреждане на имущество и продукция, обясни пред БНР д-р Георги Чобанов от Областната дирекция на БАБХ София – град. "Проблемът не е от това лято...

публикувано на 14.10.24 в 09:53

Парламентарни избори в Исландия на 30 ноември

Исландският премиер Бярни Бенедиктсон обяви днес края на управляващата коалиция и насрочи избори на 30 ноември, съобщи исландската обществена телевизия (RUV), цитирана от Ройтерс. На пресконференция Бенедиктсон изтъкна засилващите се разногласия между трите партии в коалицията по въпроси като кандидатите за убежище и енергийната ефективност,..

публикувано на 14.10.24 в 09:41
Израелски хеликоптер изстрелва ракета в посока Ливан, 13 октомври 2024 г.

Израелски военни са загинали при атака с дронове на "Хизбула"

Четирима израелски войници са загинали и седем са били тежко ранени при атаката с дронове, извършена от "Хизбула" срещу база в близост до Бинямина в Северен Израел, съобщиха от израелската армия. "Хизбула" пое отговорност за атаката с дрон срещу северния израелски град Бинямина Ливанската шиитска организация пое отговорност за атаката,..

публикувано на 14.10.24 в 08:51
ТЕЦ

Георги Стефанов за ПВУ: Този омагьосан кръг трябва да бъде затворен

Има какво да направим, за да не загубим толкова много пари по Плана за възстановяване и устойчивост . И то е да се възползваме от нашата Конституция към момента, която позволява свикване на извънредно заседание на НС, което да отпуши официалните преговори и тяхното финализиране.  Това заяви пред БНР експертът по въпросите на климата и енергията..

публикувано на 14.10.24 в 08:50