Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата обвини Иван Портних и още трима за измама с ремонт на пристанище

Лора Георгиева за обвиненията към Портних: Схемата е създадена със съдействието на институциите на най-високо ниво

"Не можем да очакваме огромни резултати от Европрокуратурата, когато няма ефективно сътрудничество"

| Интервю
Лора Георгиева
Снимка: БТА

Европейската прокуратура следва да функционира със съдействието и на националните институции. Когато това сътрудничество не се случва ефективно, няма как да очакваме огромни резултати от нея. 

Това коментира пред БНР Лора Георгиева от Антикорупционния фонд.

Европейската прокуратура стартира с огромни очаквания от българското общество, напомни тя, като обясни, че институцията е призвана да брани интересите на бюджета на ЕС. По думите ѝ постепенно тя започва да работи и по по-значими случаи. 

"Надяваме се поне там да се случват по малко по-добър начин нещата. Надяваме се външният контрол да сработи. Всеки външен контрол, всеки мониторинг е добре дошъл".

В предаването "Преди всички" Лора Георгиева коментира и случая от миналата седмица, когато стана ясно, че бившият кмет на Варна Иван Портних е обвиняем по дело на Европейската прокуратура. Освен него, обвинение е получил и бившият областен управител Стоян Пасев, както и двама служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация".
"Към датата, когато са подадени сигналите - началото на 2021 г., Европейската прокуратура все още не функционира. Затова и ние, и други журналисти подадоха сигнал до АФКОС, ОЛАФ - европейските служби, които са призвани да се грижат за финансовите интереси на ЕС. Тези институции също са провеждали собствено разследване, каквото впоследствие е направила и Европрокуратурата. С тези технически детайли бихме могли да обясним забавянето", обясни Георгиева. 

Тя не изключи и възможността в случая тук да е имало "спирачка":

"Европейската прокуратура не е изцяло съществуваща във вакуум, отделна среда извън българската действителност. Тя ползва за разследване капацитета на МВР и следва да си сътрудничи с български институции. Ако в тях има определени зависимости, ако в тях има определени условности, които ги възпират от това да си свършват ефективно работата, може да се дължи известно забавяне". 

По случая виждаме сътрудничество на български институции на различни нива, които съвместно са изградили един сюжет, за да измамят ЕС, за да получат 8 млн. за финансиране на т.нар. рибарско пристанище, което впоследствие се вижда, че е било планирано за пристанище за круизни лодки и яхти, уточни Лора Георгиева. По думите ѝ със сътрудничеството и на МС, и на Морска администрация, и на Общината документално е създадено едно пристанище, което не е съществувало, за да се подаде документацията за кандидатстване. Всички жители на Варна знаят, че това е било морски плаж, тесен и див, коментира тя. 

"На практика в края на 2016 г. със съдействието на държавата документално е създадено това пристанище, за да се подадат документи за финансиране и такова в крайна сметка да се получи. Към момента то не съществува като пристанище, за там варненци се шегуват, че "само патета могат да плуват"". 

Тази схема е създадена със съдействието на българските институции и то на най-високо ниво, категорична бе Лора Георгиева и добави, че има 2 решения на МС, които на практика правят възможно осъществяването на това виртуално пристанище, за което ЕС дава пари уж да се реконструира.

Цялото интервю на Силвия Великова с Лора Георгиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Годишна среща на НСОРБ в курорта Албена

На срещата на НСОРБ: Неизбежно цената на ВиК услугата ще расте

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена.  Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и..

публикувано на 14.10.24 в 17:59

Съветът на ЕС наложи санкции заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова

Съветът на ЕС наложи санкции срещу 5-ма души и едно образувание заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова. Сред тях са Евгения Гуцул, глава на автономната единица Гагаузия, която насърчава сепаратизма в региона и по този начин заплашва суверенитета и независимостта на Молдова.  В списъка е и нейният заместник Михаил Влах,..

публикувано на 14.10.24 в 17:46
Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от Шведската централна банка в памет на швейцарския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Тримата автори..

публикувано на 14.10.24 в 17:33
Красен Станчев

Красен Станчев: ПВУ няма особен смисъл вече, икономиката се възстанови още 2022 г.

Парламентът е развързал въображението, не толкова кесията . С тази констатация започна коментара си пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика (ИПИ). "Всички служебни правителства досега - от Ренета Инджова до тези на президента Румен Радев - спестяваха средства. Сега това е почти невъзможно, защото има..

публикувано на 14.10.24 в 17:33

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков В..

публикувано на 14.10.24 в 17:20

Представят резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу. Президентът отдаде..

публикувано на 14.10.24 в 17:19
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си

Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си за главен прокурор, защото трябва да си припомни каква беше съдбата на Гешев. Не виждам кое ни кара да мислим, че тук ще се случи нещо по-различно при толкова силни обществени настроения, коментира бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов в интервю пред БНР. "Сигурен..

публикувано на 14.10.24 в 17:13