Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еди Рама: За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС

Еди Рама
Снимка: БТА

"За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС" - това каза албанският премиер Еди Рама след началото на втората междуправителствена конференция Албания - ЕС, която се проведе в Люксембург. На практика това бележи и начало на преговори за членство по същество.

"Благодарение на руския президент Путин този процес придоби нова скорост", каза албанският министър-председател. Той отбеляза, че е особено важно днес, когато сме изправени пред толкова много кризи, да сме заедно. 

"Да изберем алтернатива на ЕС означава да предадем нашия начин на живот, за нас това е въпрос на живот и смърт", бе категоричен министър-председателят и отбеляза, че понякога ЕС е нечестен към страната му, когато е отхвърлил препоръките на Комисията. 

"В интерес на Съюза е да се ускори разширяването със Западните Балкани", каза министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Той подчерта, че идеалният вариант би бил да започне едновременно междуправителствена конференция със Северна Македония и с Албания, но допълни, че това не зависи само от председателството, а и от консенсуса между страните членки.

"Албания отдавна започна, смятам, че и РСМ го заслужава. Обещавам ви, че ще продължим да подкрепяме и двете страни, за да преминат възможно най-бързо през преговорния процес", каза още той. Премиерът Рама заяви от своя страна, че изпитва съчувствие заради това, че "нашата братска РСМ не можа де стигне до тази фаза от процеса, след като първи го започнаха". "Преживяхме унижение три пъти и затова ги разбирам", каза още той.

Сиярто каза още, че Сърбия е напълно готова за преговори за членство. "Съветвам тези евробюрократи, които се съмняват, да я посетят два пъти за две седмици и да видят с очите си какво е растеж", подчерта той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Лазар Христов е освободен от поста

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Лазар Христов е освободен от поста. Това потвърдиха официално от МВР. От ведомството за момента не уточняват кой ще заеме овакантеното място. 

публикувано на 15.10.24 в 15:06

Десетки се сбогуват с Кирил Маричков

Десетки почитатели на роклегендата Кирил Маричков се събират пред столичния храм "Света София", където е поклонението. Големият музикант почина в петък вечерта след падане от сцената преди концерт във врачанското село Селановци. Сред събралите се да го изпратят бяха актьорът Христо Мутафчиев и музикантът Данчо Караджов. Ученици от Ловеч пяха..

публикувано на 15.10.24 в 14:37
Цветослава Георгиева представя концепцията си пред СЕМ - 15 октомври 2024 г.

Цветослава Георгиева: Предлагам въвеждането на ресори на отделните членове на УС на БНР

Българското национално радио има истинското предизвикателство да задържи и умножи своята аудитория, съобразявайки се с конкуренцията от страна на  нови медии в лицето на стрийминг платформите, социалните мрежи. На това ще заложи Цветослава Георгиева, ако бъде избрана за генерален директор на БНР. В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за..

публикувано на 15.10.24 в 14:26

Ученици от Ловеч пяха "Клетва" в памет на Кирил Маричков

Учениците от ловешката езикова гимназия излязоха на двора в голямото междучасие и изпяха песента "Клетва" в памет на Кирил Маричков. Именно за тази гимназия Владо Даверов прави филма „Вчера“, а голяма част от героите са прототипи на тогавашните учители и ученици. За ловешката езикова гимназия песента на "Щурците" се е превърнала в химн...

публикувано на 15.10.24 в 14:15
Еди Рама и Оливер Вархеи

Вархеи: РСМ и Албания никога не са били правно обвързани по пътя си към членство в ЕС

Северна Македония и Албания никога не са били правно обвързани по пътя си към членството в ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи след края на междуправителствената конференция Албания - ЕС, която се проведе в Люксембург и положи началото на преговорите по същество. Същевременно албанският премиер Еди Рама изрази съчувствие към..

публикувано на 15.10.24 в 14:11

Димитрина Проданова: Сегашното поколение деца имат огромен ресурс за справяне

Сегашните деца имат огромен ресурс за справяне с трудности, различен е ресурсът им. Не бива да обобщаваме и не бива да говорим за цяло едно поколение, че е зомбирано и изгубено, каза психотерапевтът Димитрина Проданова в интервю пред БНР. В предаването "12+3" тя сподели за работата си с тийнейджъри, за трудностите в живота и представи..

публикувано на 15.10.24 в 14:09

Проф. Свилен Маслянков: В България липсва организиран скрининг за рак на гърдата

Ако в една европейска държава говорим за 4-5 % с рак на гърдата, открит в четвърти стадий, то в България този процент е почти двоен. Това обясни пред БНР хигургът проф. Свилен Маслянков, ръководител на направление "Лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания на гърдата" в Александровска болница. Трудно е да се даде точна статистика..

публикувано на 15.10.24 в 13:58