Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Събиране на повече приходи и увеличение на данъци е пътят за Бюджет 2025

"Свърши времето на ниските данъци и всички тези намалени ставки на ДДС"

| Интервю
Пламен Димитров
Снимка: БТА

Който управлява държавата, да поеме политически ангажимент, за по-висока данъчна събираемост или повишени данъци, или въвеждане на нови за тези индустрии и сектори, които нямат, за да се случи бюджетът с тези 3% дефицит. И да не се застрашава влизането ни в еврозоната.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю пред БНР. В предаването "Нещо повече" коментира исканията на синдиката за проекта на Бюджет 2025.

"Всички мерки към орязване на разходи в целия ЕС са отречени, тъй като имат негативен ефект в растежа на държавите. На Марио Драги докладът предлага други мерки, но това е друга тема. А ние сме 10 години назад и 5 вляво. Това, което трябва да се прави е от приходната част на бюджета. Свърши времето на ниските данъци и всички тези намалени ставки на ДДС. "Повече приходи" е философията на държавите", обясни Пламен Димитров.

И допълни, че предложенията на КНСБ за макрорамката на проекта на бюджет за 2025 г. е повече приходи и по-високи осигурителни вноски.

"Преди години се криминализира неплащането на осигурителни вноските в пълен размер. Някой трябва да влезе в затвора, това е масово по морето лятото, в строителството, търговията. Събиране на повече приходи и увеличение на някои данъци, това е пътят, които да закърпи приходната част и премерена щедрост в разходите", посочи президентът на КНСБ.

Той каза, че от парите за отбрана и сигурност няма как да се отреже. "Вече сме на 2,5% и се говори, че трябва да стане 3% за отбрана. Заедно с пенсиите, които растат, няма как да отрежем от там", категоричен е той.

И предложи:

"Философията да бъде обратна - допълнително средства в бюджета с въвеждането на някои нови данъци като във Франция, Великобритания и др. страни - дигитален данък. Има възможност откъде да се направи допълнителен приход в бюджета. Неизбежна мярка са осигурителните вноски, които сега покриват около 40% от пенсиите, ако искаме да си финансираме адекватно системите."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху е заявил, че страната му е против едностранно примирие в Ливан

В телефонен разговор с френски япрезидент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан".  Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на пресслужбата на израелското правителство.   "Премиерът декларира по време на разговора, че е против едностранно примирие, което няма да подобри..

публикувано на 15.10.24 в 20:43
Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище.  Джорджа Мелони приветства "смелата" мигрантска сделка с Албания Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение Лондон не обмисля..

публикувано на 15.10.24 в 19:43

Протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор в центъра на София

Стотици хора се събраха в т. нар. "тригълъник на властта" по инициатива на "Правосъдие за всеки", за да протестират срещу издигането на единствената кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор.  Движението в района на Ларгото е блокирано. Под лозунгите "Сарафов, върви си!" и под българския флаг множеството поиска да се спре процедурата по избор..

публикувано на 15.10.24 в 19:24
В Савана, Джорджия, САЩ, архив, 24 септември 2024 г.

САЩ: В Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори

В американския щат Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори през ноември.  Ранното присъствено гласуване в Джорджия, който е един от ключовите за президентските избори щати, предоставя на избирателите най-малко 16 дни, в които те да дадат гласа си преди действителната дата на изборите - 5 ноември. В някои от окръзите на..

публикувано на 15.10.24 в 18:52
Владислава Цариградска

Съдия Цариградска с въпроси за СРС-тата срещу магистрати: Трупан ли е архив компроматни банки?

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще поиска информация от прокуратурата по делото за заплахите срещу съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска и още десетки магистрати и публични лица, за което обвинение беше повдигнато на водещия скитнически начин на живот Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират".  Решението беше..

публикувано на 15.10.24 в 18:30
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 23 септември 2024 г.

Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан

Заместник-генералният секретар на шиитската групировка "Хизбула" Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан, след като от "Хизбула" изстреляха ракети по израелския град Хайфа. А от Пентагона потвърдиха, че изпращат на Израел височинна противоракетна система, управлявана от американски войници. Батареята за височинна отбрана - Thaad - трябва да..

публикувано на 15.10.24 в 18:29