Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Павлова: ВСС трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор

Мария Павлова
Снимка: БТА

Според служебния правосъден министър Мария Павлова Висшият съдебен съвет трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд въпреки предварителните заявки на президента Румен Радев, че може да откаже да подпише указ за назначаването на избраните. 

Павлова беше категорична, че след като депутатите не са изпълнили законовите си задължения да изберат нова парламентарна квота, не могат да имат претенции към съдебните кадровици, когато те изпълняват своите законови правомощия. 

Павлова коментира процедурите преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Според служебния правосъден министър, която допреди да заеме поста беше и заместник-главен прокурор, дали президентът ще упражни правомощията си ще стане ясно едва през януари и март и само той може да реши как да се възползва от конституционната си възможност.

Тя призна правото на президента да има критики, както и на неправителствените организации, политическите формации, които критикуват процедурата, но многократно напомни, че ВСС, а и много други органи, са били поставени от политиците в тази ситуация - ключови органи и институции да функционират с години изтекъл мандат. И после реторично попита "добре ли е да спрем процедурата за избор на главен прокурор и да имаме обвинител номер едно с 10-годишен мандат".

Първа точка в днешното заседание на ВСС е старта и на втората процедура за избор на един от "тримата големи" в съдебната система, а именно председател на ВАС.

Преди да започне дебатът стана ясно, че част от съдебните кадровици са подготвили проект за декларация, която отговаря на критиките отвън към откритите процедури. Тази декларация беше огласена от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и вместо да започне работа по първа точка, в момента членовете на ВСС дебатират по нейното съдържание. В нея се критикуват политици, неправителствени организации, които призовават да спрат процедурата, в което тази част от авторите на декларацията смятат, че това е призив за нарушаване на Конституцията и наричат призивите "призив към ВСС да не изпълнява правомощията си". Според членовете на ВСС, застанали зад този документ, който все още не е гласуван, не могат те да бъдат държани отговорни за провала на съдебната реформа.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Враца с приз "Кмет на годината"

Голямата награда в националния конкурс "Кмет на годината" спечелиха трима градоначалници. Победител в категорията голяма община стана Калин Каменов - кмет на Враца. Отличието за кмет на средна община получи Ангел Джоргов - Самоков, а за малка беше отличен кмета на Пещера Йордан Младенов.  Тримата бяха наградени от вицепрезидента Илияна Йотова...

публикувано на 17.10.24 в 12:57

Андреа Попдимитрова с премиера на втората си поетична книга - "Повече ще те няма"

На 18.10.2024 г. ще бъде премиерата на втората поетична книга на Андреа Попдимитрова.  Заглавието е "Повече ще те няма". Събитието ще бъде в Kare Arte на улица "Парчевич" 36. "Повече ще те няма" е не само дълбоко интимен вик с кратки, болезнени и провокативни стихотворения, но и едно напомняне, че всички ние сме тук само за малко и въпреки че..

публикувано на 17.10.24 в 12:41

Радев се срещна с представители на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, се срещна с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина. Държавният глава разговаря с премиера на страната Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид. Перспективата за..

публикувано на 17.10.24 в 12:35
Люк Леви, директор на Френския институт в София

"Спомен за Ромен Гари" - поредица дискусии и филми следващата седмица

"Спомен за Ромен Гари" – поредицата от дискусии и филми предстои във Френския институт следващата седмица – от 21 до 25 октомври. Събитията ще са в София и Пловдив като част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция. Директорът на Френския институт Люк Леви заяви пред БНР, че..

публикувано на 17.10.24 в 12:33
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било. Да бъде много силна. И смятам, че е страхотно, че този план не зависи от волята на Русия, а само..

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в Брюксел. Премиерът Главчев увери, че българските интереси по въпроса за миграцията ще бъдат..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен Обвинител номер едно, а и стартира процедурата за председател на ВАС. Пленум на ВСС обсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 12:00