Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Димитър Главчев
Снимка: Европейски съвет

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в Брюксел.

Премиерът Главчев увери, че българските интереси по въпроса за миграцията ще бъдат категорично защитени и още:

"Смятам и да се похваля със 70% намаляване на опитите за нелегална миграция в сравнение с 2023 г. и едновременно с това с трикратно увеличение на задържаните. Мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет".

Попитан от БНР дали преговаряме с Турция за изнесен център за нелегални мигранти, той отговори:

"Все още не сме започнали такива преговори, но те достатъчно добре пазят от наплив на мигранти. Основният център всъщност е в Турция, знаем колко милиони мигранти има, така че няма нужда от допълнителни преговори. Според мен достатъчно добро ни е сътрудничеството с Република Турция".

Премиерът отказа да коментира дали това е знак, че може да падне австрийското вето за Шенген. Той отговори, че предпочита на този етап да не казва нищо, "за да не развали работата от суеверие". На въпрос на БНР дали това значи, че може да очакваме новини до края на деня, той отговори:

"Не, до края на деня не можем да очакваме новини. Знаете, че стандартно това може да се очаква през декември, когато е следващата среща на вътрешните министри, но може и по-рано".

Румъния също иска да се включи в коридор 8, за който късно снощи България и Северна Македония се разбраха да продължат изграждането:

"Това е много важен за изграждане коридор и показателно за това е и включването на Румъния".

На въпрос за т.нар. План за победа на украинския президент Зеленски, който той лично ще представи пред лидерите, премиерът отговори:

"Бих го нарекъл "формула за мир"…Тепърва ще я обсъждаме. Позицията ни не е променена..., нито на йота няма да отстъпя от решението на Народното събрание".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Комисар Джартов обясни защо някои хора не са получили съобщения при тестването на BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:01

Инж. Калоян Карамитов: Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София

Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София в зависимост от натоварването, препоръча убранистът инж. Калоян Карамитов в интервю пред БНР. "Левче или два на час да се увеличат и да се помисли за динамична промяна на цената спрямо натоварването. Не са правени изследвания за цена, но проучване за други градове показва..

публикувано на 17.10.24 в 14:43
Протест на медици в Атина.

Гърция: Стачка на лекарите спря обслужването на пациенти в държавните болници

Стачка на лекарите в Гърция спря обслужването на пациенти в държавните болници. Полицията разследва източване на здравната каса с фалшиви рецепти,като лекарствата се продавали на черния пазар в България и Албания. С демонстрация пред министерството на здравеопазването протича стачката на лекарите в държавните болници. Синдикатът на..

публикувано на 17.10.24 в 14:27

Полицията в Перник намери възрастна жена и я върна на близките ѝ

Дезориентирана възрастна жена от София е намерена и върната на близките ѝ, съобщиха от ОДМВР – Перник. Тя е била забелязана вчера от служители от сектор "Пътна полиция", които патрулирали по автомагистрала "Струма".  Жената вървяла ту в едната, ту в другата посока на пътното платно. На място не било възможно да се установи самоличността ѝ и тя..

публикувано на 17.10.24 в 14:23
Децата на Дунав

Филмът "Децата на Дунав" – неочакван мост между две страни, разделени от океан

Документалният филм "Децата на Дунав" се оказва неочакван мост между две страни, разделени от океан. Авторът Петър Георгиев, който е журналист от БНТ, го определя и като паметник на родната ни култура.  Филмът ще бъде излъчен на 26 октомври, от 17 часа по Канал 1 на БНТ. Петър Георгиев пътува до Монтевидео, за да разкаже историята на..

публикувано на 17.10.24 в 14:10

Извънредната сесия на СОС се провали, нямаше кворум

Извънредното заседание на Столичния общински съвет днес се провали заради липса на кворум.  Общинските съветници от ГЕРБ - СДС очакваха да изслушат кмета Васил Терзиев за задръстванията в София. Той беше готов да им даде информация за трафика в града, за ремонтите и техния финал, но общинските съветници от Продължаваме промяната, Демократична..

публикувано на 17.10.24 в 13:58

Обвиненият за катастрофата на бул. "Владимир Вазов", при която загина пешеходка, остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста мъжа, който причини катастрофата на столичния булевард "Владимир Вазов", при която загина пешеходка. СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов" Според съда свидетелските показания и изготвената експертна справка на видеозапис дават..

публикувано на 17.10.24 в 13:58