Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви:

"Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било. Да бъде много силна. И смятам, че е страхотно, че този план не зависи от волята на Русия, а само от волята на нашите партньори. А мисля, че това дава възможност той да стане реалност".

"Наложеният фалшив мир никога не дава сигурност. Общият ни натиск върху Русия и укрепването на Украйна са от ключово значение тази война да приключи така, че да попречи на Русия да я започне отново", каза Володимир Зеленски при представянето на плана за победа на Украйна пред европейските лидери в Брюксел:

"Планът за победата е мост за втора успешна среща на върха за мир. Вие можете да помогнете тя да стане реалност. Това ще защити не само Украйна, но и Балтийските и северните страни, Полша, Балканите и други региони и партньори, които са на прицел на Русия".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Комисар Джартов обясни защо някои хора не са получили съобщения при тестването на BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:01

Инж. Калоян Карамитов: Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София

Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София в зависимост от натоварването, препоръча убранистът инж. Калоян Карамитов в интервю пред БНР. "Левче или два на час да се увеличат и да се помисли за динамична промяна на цената спрямо натоварването. Не са правени изследвания за цена, но проучване за други градове показва..

публикувано на 17.10.24 в 14:43
Протест на медици в Атина.

Гърция: Стачка на лекарите спря обслужването на пациенти в държавните болници

Стачка на лекарите в Гърция спря обслужването на пациенти в държавните болници. Полицията разследва източване на здравната каса с фалшиви рецепти,като лекарствата се продавали на черния пазар в България и Албания. С демонстрация пред министерството на здравеопазването протича стачката на лекарите в държавните болници. Синдикатът на..

публикувано на 17.10.24 в 14:27

Полицията в Перник намери възрастна жена и я върна на близките ѝ

Дезориентирана възрастна жена от София е намерена и върната на близките ѝ, съобщиха от ОДМВР – Перник. Тя е била забелязана вчера от служители от сектор "Пътна полиция", които патрулирали по автомагистрала "Струма".  Жената вървяла ту в едната, ту в другата посока на пътното платно. На място не било възможно да се установи самоличността ѝ и тя..

публикувано на 17.10.24 в 14:23
Децата на Дунав

Филмът "Децата на Дунав" – неочакван мост между две страни, разделени от океан

Документалният филм "Децата на Дунав" се оказва неочакван мост между две страни, разделени от океан. Авторът Петър Георгиев, който е журналист от БНТ, го определя и като паметник на родната ни култура.  Филмът ще бъде излъчен на 26 октомври, от 17 часа по Канал 1 на БНТ. Петър Георгиев пътува до Монтевидео, за да разкаже историята на..

публикувано на 17.10.24 в 14:10

Извънредната сесия на СОС се провали, нямаше кворум

Извънредното заседание на Столичния общински съвет днес се провали заради липса на кворум.  Общинските съветници от ГЕРБ - СДС очакваха да изслушат кмета Васил Терзиев за задръстванията в София. Той беше готов да им даде информация за трафика в града, за ремонтите и техния финал, но общинските съветници от Продължаваме промяната, Демократична..

публикувано на 17.10.24 в 13:58

Обвиненият за катастрофата на бул. "Владимир Вазов", при която загина пешеходка, остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста мъжа, който причини катастрофата на столичния булевард "Владимир Вазов", при която загина пешеходка. СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов" Според съда свидетелските показания и изготвената експертна справка на видеозапис дават..

публикувано на 17.10.24 в 13:58