Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС даде ход на процедура за избор и на нов председател на ВАС, гласуването ще е през март

Адвокатски колегии на протест, несъгласни ВСС да избира нов главен прокурор

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и министърът на правосъдието Мария Павлова на заседанието на 17 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и за председател на Върховния административен съд, мнозинството във  Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен обвинител номер едно, а даде и начало на процедура за председател на ВАС.
На този фон 25 адвокатски колегии обявиха, че следващия петък ще се протестират пред съдебните палати в страната в знак на несъгласие Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира следващия главен прокурор. 
На недоволството съдебните кадровици отговориха с декларация.

Откриването на процедурата за избор на наследник на Георги Чолаков беше предварително заложено в дневния ред на ВСС, но предшестващите критики за рестарта на избора на нов обвинител номер едно и единствената номинация на настоящия временно изпълняващ функциите Борислав Сарафов, извади преди точката за председател на ВАС декларация в защита правото на Съвета да избира въпреки изтеклия мандат на членовете му.

В течение на декларацията не бяха Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Трите преди месец бяха против избор на нов главен прокурор, а днес и против старта на процедурата за председател на ВАС и  против приемането на декларацията, в която, според мнозинството, "призивите да не се избират двама от "тримата големи" в съдебната власт са искания да се наруши Конституцията. 

"Неуспехът от неслучващата се десетилетия съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се "прекрои" системата по вижданията на една или друга обществена група, без да се търсят истинските причини за проблемите в работата на съдебните органи", пише в документа, огласен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев:

И още: "Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност на състава на Съвета, за зависимост от политическа конюнктура и др., явно са част от политическата реторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представляват груба и безпрецедентна намеса в независимостта на съдебната система".

"За" избор на нов главен прокурор и председател на ВАС се обяви и служебният правосъден министър Мария Павлова, като направи препратки към задължението на депутатите към попълване на парламентарната квота на ВСС:

"Всеки има право да се даде становището в една процедура - аз пък считам, че не е редно всички органи да продължават да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. И след като Конституцията е разписала по този начин процедурата, смятам, че тя трябва да бъде извървяна.

Дали е по-добре да бъде изпълняващият функциите и мандатът му един ден да стане 10 години, ако го избере следващия Висш съдебен съвет, който не се знае кога ще бъде избран", попита Павлова, която до преди няколко месеца беше заместничка на Борислав Сарафов.

Според приетата хронограма за избор на председател на ВАС номинации ще могат да се правят следващите четири четвъртъка. Въпреки предложението на настоящия шеф на съда Георги Чолаков гласуването да се проведе през юни мнозинството записа като дата за гласуване - 20 март.
До следващия четвъртък концепцията си за развитието на Прокуратурата през следващите седем години трябва да представи Борислав Сарафов, заради номинацията на когото за обвинител номер едно и избора му от този състав на ВСС е адвокатският протест в петък.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-председателката на проруската молдовска партия

Полицията в Молдова заяви, че модовци са обучавани в Русия как да участват в протести

Полицията в Молдова заяви днес, че е разкрила схема, включваща молдовци, които са били изпращани редовно в Русия за обучение как да участват в протести и други граждански вълнения в страната, предаде "Ройтерс". Тя изрази предположение, че групата, отговаряща за организиране на обучението, е свързана с молдовския политик в изгнание Илан..

публикувано на 17.10.24 в 20:58

Присъди в Гърция за несправяне с наводненията от 2020 година

Съдът в град Лариса осъди бившият областен управител на Тесалия за несправяне с опустошителните наводнения през 2020 година от циклона "Янос", който взе и три жертви. Според магистратите виновни са също бившият заместник-областен управител и двама шефове на технически служби. Те са обвинен в пропуски, които са довели до жертви и наводнения в..

публикувано на 17.10.24 в 20:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и генералният секретар на НАТО Марк Рюте - Брюксел, 17 октомври 2024

Рюте: НАТО ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отправи послание към руския президент Владимир Путин - че ако си мисли, че алиансът ще загуби единството и волята си да подкрепя Украйна, няма да успее. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение" На пресконференция в Брюксел след заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО Рюте..

публикувано на 17.10.24 в 20:22
Лидерът на

Израел потвърди смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е мъртъв, декларира израелският външен министър Израел Кац в специално изявление, цитирано от агенция "Ройтерс". "Масовият убиец Яхия Синуар, който беше отговорен за клането и зверствата на 7 октомври миналата година, беше убит днес от израелски войници", се казва в изявлението на Кац. Малко преди публикуването му армията..

публикувано на 17.10.24 в 20:11

Кипър изпраща близо 3 тона медицинска помощ за Ливан

Кипър изпраща близо 3 тона медицинска помощ за Ливан. Пратката тръгва утре от летището в Ларнака за Бейрут, съобщиха от Външно министерство. Лекарствата и медицинските консумативи бяха доставени днес на летището в Ларнака и на символична церемония представители на външното и здравното министерства ги предадоха на ливанския посланик на острова. Помощта..

публикувано на 17.10.24 в 19:57

Самолет "Спартан" е транспортирал болно дете от София до Щутгарт

Самолет "Спартан" от състава на авиобаза "Враждебна" е транспортирал тежко болно дете и медицински екип от София до германския град Щутгарт със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка на Министерството на здравеопазването. От Министерството на отбраната информират, че машината е излетяла от летище "София" в 10.10 ч. и е кацнала..

публикувано на 17.10.24 в 19:40

Започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево

В понеделник започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево, съобщиха румънските власти. Съоръжението няма да бъде затваряно изцяло, но ще продължат ограниченията за автомобилите.  След като през юли започна ремонт на Дунав мост от българска страна, от понеделник и румънските строители ще бъдат на мостовото съоръжение за..

публикувано на 17.10.24 в 19:10