Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно сбогом с Николай Волев: "Това е и неговият живот - да живееш, да правиш кино и да обичаш на инат"

Снимка: БТА

Десетки изпратиха в последния му път режисьора Николай Волев. Той си отиде от този свят на 78 години точно преди седмица при нелеп инцидент след падане от прозореца на последния етаж в кооперацията, в която живееше в центъра на София.

Поклонението пред Николай Волев беше в столичната църква "Света София".

Няколко поколения зрители свързват името на режисьора със знакови за родното кино игрални и документални филми – "Двойникът", "Господин за един ден", "Дом номер 8", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и римейк на "Козият рог" от 1994 година.

Иначе за него е известно, че преди киното е работил какво ли не - тухлар, берач на зеленчуци в ТКЗС, уличен продавач на сладолед, екскурзовод, строителен работник, барман.

В едно от многото интервюта, дадени за Националното радио, Волев споделя:

"Баща ми от малък настояваше аз да работя, помагал съм на баба ми да ниже тютюн, след това съм простирал тухли, брал съм домати. Работил съм по време на следването какви ли не професии, за да се издържам. И всичко това ми е обогатило познанията за хората".

Николай Волев беше известен и с графиките си. През февруари тази година направи изложба от графики и фотографии в "Театро отсам канала". 

Издаде и книга. През 2018-та излезе автобиографията на Николай Волев със заглавие "Девствената проститутка".

В книгата режисьорът описва истории с хора от киното, с които професията и съдбата го свързват - Тодор Колев, Невена Коканова, Радой Ралин, Велко Кънев, Крикор Азарян, Васил Михайлов.

Книгата започва с започва с цитат от Овидий: "Късметът и любовта спохождат смелите":

"Разказвам живота си, който е бурен, пълен с много преживявания, с много събития. Имам чувството, че вътре е разказан живот от 500 години, защото толкова много неща са ми се случили, че съвсем трудно се побраха в тези 400 страници.

Акцентите са моята безкрайна искреност, откритост и непримиримост към всичко, което аз чувствам, и без лицемерие, без никакви притеснения говоря напълно и безкрайно открито.

Всъщност, когато започнах да пиша, нямах представа, че толкова много неща съм преживял, толкова много неща са ми се случили, включително и седем разминавания със смъртта, някои от които буквално на косъм".

Днес да Николай Волев изпратят в последния му път дойдоха десетки приятели и колеги. Ето с какви думи му казаха сбогом актьорите Христо Мутафчиев и Елена Петрова:

"Това е за мен най-безкомпромисният човек, когото познавам. Човек, който не правеше никакви компромиси с нищо. В работата си и с всичко, което правеше. Всеки един кадър му беше безкомпромисен. 

Снимка: БГНЕСИмал съм случаи, в които е трябвало да изпълнявам някаква много сложна сцена, която трудно се получава. Той казва: Докато не я направиш както трябва, няма да спрем да снимаме дубли. И съм снимал по 40 дубъла на сцена. Накрая казва: Това е, благодаря. Такъв човек беше.

Няма филм, който да не ми е любим от неговите. Като започнем от "Да обичаш на инат" с Велко Кънев, който за мен е връх на нашето кино творчество, "Господин за един ден", "Маргарит и Маргарита", който навремето събуди страшно страсти и мисли. В едно трудно време, но го направи.

И, разбира се, най-хубавият период ми беше снимките на "Огледалото на дявола" с него, доста време снимахме заедно и се познаваме доста добре. Един мъжкар, един голям човек", каза Христо Мутафчиев.

"Изключителен творец, вселена. Николай Волев е един суров, безкомпромисен, категоричен, интелигентен режисьор, който не просто маркираше и показваше проблемите на обществото, а директно бъркаше в раните със своите филми.

Показваше системата, която по някой път унищожава човешки животи.  Това, което съм научила от него, е да изисквам, защото той искаше много - от артистите, от екипа си, и това изискване трябва да бъде изпълнено наистина безкомпромисно.

Това, което съм запомнила от него е: "Всичко докрай". Когато тръгнеш по един път, трябва да го извървиш докрай. И това е и неговият живот - да живееш живота, да правиш кино и да обичаш на инат", сподели пред БНР Елена Петрова.

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзплозии в Иран, израелската армия обяви, че извършва прецизни удари

Експлозии избухнаха в иранската столица Техеран и близкия град Карадж, съобщават местни медии. Изданието „Аксиос" цитира информирани източници, според които Израел е извършил въздушни удари на иранска територия. Друг източник, цитиран от Си Ен Ен, заявява, че израелската армия е започнала ответна операция в отговор на масираното ракетно..

публикувано на 26.10.24 в 02:54
Киев

Руски дрон удари жилищна сграда в Киев и предизвика пожар на последните етажи

Руски дрон удари многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев в петък вечерта, предизвиквайки пожар в последните етажи на сградата, казаха представители на украинската столица, предаде Ройтерс. "Последните етажи горят във висока сграда в квартал Соломянски, ударена от вражески дрон", написа кметът Виталий Кличко в приложението за..

публикувано на 25.10.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Огнище на птичи грип в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвяват 350 хил. птици

Огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвени ще бъдат около 350 хил. птици. В 10-километровата наблюдавана зона попадат град Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево, Бояджик, Роза и Гълъбинци, сливенските села Чокоба, Скобелево и Бозаджии. В региона се проследява..

публикувано на 25.10.24 в 22:10

Осъдиха двама, нападнали TB екип на Валя Ахчиева в Дупница

Районният съд в Дупница постанови условна присъда за двама мъже, нападнали ТВ екипа на Валя Ахчиева в Дупница. Те ще платят и разноските по делото. Решението не е окончателно. Случаят е от 7 юни тази година журналистката и оператор влезли в частната болница в Дупница, за да съберат информация по издадения смъртен акт на единия от братя..

публикувано на 25.10.24 в 21:54

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката. Пуснаха движението на фериботи и товарни кораби. След почти четири дни на протести синдикатът на пристанищните работници и моряците се споразумя с правителството. На среща с министъра на търговския флот Стилианидис двете страни се договориха за увеличение на заплатата на моряците. Въвеждат се..

публикувано на 25.10.24 в 20:22
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен отказа да се срещне с премиера на Сърбия Милош Вучевич

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отказала да се срещне с министър-председателя на Сърбия Милош Вучевич заради заявените намерения на сръбския лидер за икономическо сближение с Русия. Това обясни постоянният представител на евросъюза в Белград Еманюел Жофре, цитиран от агенция Франс прес Малко преди предварително..

публикувано на 25.10.24 в 20:17

ЕК преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на средносрочния фискално-структурен план

Европейската комисия преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на националния средносрочен фискално-структурен план, каза нейната говорителка Верле Нойц. Крайният срок за всички страни-членки бе 20 септември, но се допуска отлагане в разумни срокове, уточни тя. Досега плановете си са изпратили 18 от общо 27 държави от..

публикувано на 25.10.24 в 19:50