Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Изгубени в Европа” с наградата за журналистика на името на Дафне Каруана Галиция

Гиши ван Харен и Ема Фонденхоф
Снимка: Ирина Недева

Наградата за журналистика на името на убитата в Малта разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше присъдена тази вечер на “Изгубени в Европа”, международно журналистическо разследване за децата мигранти, които отпадат не само от статистиката, но и от защитата на техните права като деца. 

Разследването спечели в надпревара с над 300 медии и журналистически теми престижната награда с равностойност 20 хиляди евро.

Повече от 50 000 непридружени деца мигранти изчезват от статистиката в Европа през последните три години, а това ги прави особено уязвими към злоупотреби. Този шокиращ резултат от мащабното трансгранично журналистическо разследване разтърси ЕП във вихъра на европейския дебат за новите правила за регулиране на миграцията и доведе международния екип на нидерландската Small stream media до престижното отличие на седмата година от убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция в Малта.

"Журналистиката си остава рискова, а заради политическия климат в Европа става все по-рискована професия. Представителите на държавите не винаги казват истината и се опитват да крият данни, като броя на децата мигранти, които изчезват в статистиката", каза в специално интервю за "Хоризонт" Гиши ван Харен от "Смол медия", Нидерландия още преди получаването на наградата и допълни, че така децата мигранти губят възможността да получат защита, именно като деца, въпреки разпоредбите на международните конвенции и европейските закони за закрила на децата. 

България е една от страните, които изобщо не отговарят на запитването на журналистите и не предоставят данни за броя на непридружените деца. Само 13 европейски държави предоставят данни. 

Това показва несъвършенствата в европейската система за убежището.  

В някои страни в ЕС статистиката също е подвеждаща, защото 15-16-годишните деца се завеждат съзнателно като възрастни или пък с грешно изписване на имената. 

Това ги поставя в особено уязвима ситуация на невъзможност да получат закрила от трафик, сексуална или трудова експлоатация и увеличава риска те да се превърнат в модерни роби.

Разследването “Изгубени в Европа” установява, че най-често се губи броят на децата мигранти от Афганистан.

Разследването "Изгубени в Европа"


Ирина Недева, Гиши ван Харен и Ема Фонденхоф

Снимки: Ирина Недева

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзплозии в Иран, израелската армия обяви, че извършва прецизни удари

Експлозии избухнаха в иранската столица Техеран и близкия град Карадж, съобщават местни медии. Изданието „Аксиос" цитира информирани източници, според които Израел е извършил въздушни удари на иранска територия. Друг източник, цитиран от Си Ен Ен, заявява, че израелската армия е започнала ответна операция в отговор на масираното ракетно..

публикувано на 26.10.24 в 02:54
Киев

Руски дрон удари жилищна сграда в Киев и предизвика пожар на последните етажи

Руски дрон удари многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев в петък вечерта, предизвиквайки пожар в последните етажи на сградата, казаха представители на украинската столица, предаде Ройтерс. "Последните етажи горят във висока сграда в квартал Соломянски, ударена от вражески дрон", написа кметът Виталий Кличко в приложението за..

публикувано на 25.10.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Огнище на птичи грип в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвяват 350 хил. птици

Огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвени ще бъдат около 350 хил. птици. В 10-километровата наблюдавана зона попадат град Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево, Бояджик, Роза и Гълъбинци, сливенските села Чокоба, Скобелево и Бозаджии. В региона се проследява..

публикувано на 25.10.24 в 22:10

Осъдиха двама, нападнали TB екип на Валя Ахчиева в Дупница

Районният съд в Дупница постанови условна присъда за двама мъже, нападнали ТВ екипа на Валя Ахчиева в Дупница. Те ще платят и разноските по делото. Решението не е окончателно. Случаят е от 7 юни тази година журналистката и оператор влезли в частната болница в Дупница, за да съберат информация по издадения смъртен акт на единия от братя..

публикувано на 25.10.24 в 21:54

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката. Пуснаха движението на фериботи и товарни кораби. След почти четири дни на протести синдикатът на пристанищните работници и моряците се споразумя с правителството. На среща с министъра на търговския флот Стилианидис двете страни се договориха за увеличение на заплатата на моряците. Въвеждат се..

публикувано на 25.10.24 в 20:22
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен отказа да се срещне с премиера на Сърбия Милош Вучевич

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отказала да се срещне с министър-председателя на Сърбия Милош Вучевич заради заявените намерения на сръбския лидер за икономическо сближение с Русия. Това обясни постоянният представител на евросъюза в Белград Еманюел Жофре, цитиран от агенция Франс прес Малко преди предварително..

публикувано на 25.10.24 в 20:17

ЕК преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на средносрочния фискално-структурен план

Европейската комисия преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на националния средносрочен фискално-структурен план, каза нейната говорителка Верле Нойц. Крайният срок за всички страни-членки бе 20 септември, но се допуска отлагане в разумни срокове, уточни тя. Досега плановете си са изпратили 18 от общо 27 държави от..

публикувано на 25.10.24 в 19:50