Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС не издигна кандидатура за председател на ВАС

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Не беше издигнат кандидат за председател на Върховния административен съд на днешното първо от четири заседания на Висшия съдебен съвет. 

На тези заседания могат да се внасят номинации за наследник на сегашния председател Георги Чолаков.

Следващата възможност е след седмица. 

Предложения могат да се правят до 14 ноември. Според приетата от съдебните кадровици хронограма, изборът ще е на 20 март догодина.

Предложения могат да правят поне трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на Върховния административен съд и министърът на правосъдието.

Още при стартиране на процедурата служебният министър Мария Павлова обяви, че няма да се възползва от това свое правомощие.

За да има избран председател на Върховния административен съд, са необходими 17 гласа. 

Мандатът на настоящия  - Георги Чолаков, изтича на 22 ноември. След тази дата Съветът трябва да определи изпълняващ функциите председател на съда.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е ден за размисъл, утре гласуваме в 12 879 секции

12 879 са образуваните секции в страната за утрешния предсрочен парламентарен вот. Зад граница сънародниците ни ще гласуват в 719 секции в 57 държави. Днес помещенията за гласуване се оборудват със всичко необходимо - хартиени бюлетини, машини, избирателни списъци, протоколи, паравани и други, след което секциите се запечатват и остават под..

публикувано на 26.10.24 в 07:29
Град Болярово

На Димитровден Болярово чества половин век от обявяването си за град

На днешния Димитровден празнува крайграничната община Болярово.  Празникът съвпада и с 50 години от обявяването на Болярово за град.  Празникът на общината съвпада и с храмовия празник на църквата  в града - „Св. Димитър“, построена през 1887 година. Именно в нея ще започне днешната празнична програма с тържествена света литургия.  След..

публикувано на 26.10.24 в 04:52

Експлозии в Иран, израелската армия обяви, че извършва прецизни удари

Експлозии избухнаха в иранската столица Техеран и близкия град Карадж, съобщават местни медии. Изданието „Аксиос“  цитира информирани източници, според които Израел е извършил въздушни удари на иранска територия. Друг източник, цитиран от Си Ен Ен, заявява, че израелската армия е започнала ответна операция в отговор на масираното ракетно..

обновено на 26.10.24 в 04:48

Кипър увеличава защитената зона по плажовете

В Кипър ще бъде забранено строителството на сгради на разстояние по-малко от 100 метра от брега. Законовата промяна цели защита и устойчиво използване на крайбрежните екосистеми, като в същото време подкрепя и развитието на туризма, посочиха властите.  С промяната, предвиждана в Закона за опазване на плажовете, ще бъде увеличена защитената зона, която..

публикувано на 26.10.24 в 03:31

Известен туристически справочник препоръчва Банско като задължителна дестинация

Българският град Банско е сред десетте препоръчани задължително за посещение градове по света през 2025 година от известния туристически справочник „Лоунли планет“ ( Lonely Planet ), съобщи „Мейл онлайн“.   Студено е, мрачно е и вали почти през цялото време. Зимата на Острова е почти на прага и остават само два месеца от годината, така че не можем да..

публикувано на 26.10.24 в 03:24
Киев

Руски дрон удари жилищна сграда в Киев и предизвика пожар на последните етажи

Руски дрон удари многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев в петък вечерта, предизвиквайки пожар в последните етажи на сградата, казаха представители на украинската столица, предаде Ройтерс. "Последните етажи горят във висока сграда в квартал Соломянски, ударена от вражески дрон", написа кметът Виталий Кличко в приложението за..

публикувано на 25.10.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Огнище на птичи грип в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвяват 350 хил. птици

Огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвени ще бъдат около 350 хил. птици. В 10-километровата наблюдавана зона попадат град Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево, Бояджик, Роза и Гълъбинци, сливенските села Чокоба, Скобелево и Бозаджии. В региона се проследява..

публикувано на 25.10.24 в 22:10