Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Плевен: По сигнали за купуване на гласове са образувани 4 досъдебни производства

Снимка: БГНЕС

В област Плевен до момента са подадени 16 сигнала за нарушения на изборния процес, 14 от които - за купуване на гласове. Там се провежда полицейска операция срещу купения вот, която ще продължи до края на изборния ден.

Проверяват се моторни превозни средства, претърсват се частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи бързи кредити, питейни заведения и други обекти.

Иззети са тетрадка с имена и 66 бланки - образци на бюлетини за гласуване. По подадените 14 сигнала за купуване на гласове са образувани четири досъдебни производства и са задържани двама души.

Има задържан и за нанасяне на побой на лице, лепящо агитационни материали.

Комисар Валентин Георгиев, началник на Охранителна полиция в Плевен, каза, че акцията срещу купуването на гласове ще продължи до края на изборния ден:

"Имаме списъци, извършват се проверки за всяко едно лице, за което имаме информация за купуване гласове.

За всеки един сигнал веднага се започват действия по проверката на сигнала, уведомява се Прокуратура, уведомява се Главна дирекция "Национална полиция", започват всички действия, които са свързани с разкриването на това престъпление - обиски, претърсвания, задържане на лица и съответните мерки".

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК - Пазарджик ще назначава служебно членове на СИК и в изборния ден

В Пазарджик, приемането и предаването на изборните книжа и машините за гласуване премина без проблем, но днес много от членовете на комисии не се явиха. Заменките продължиха до 17 часа, но и към момента  част от съставите не са попълнени на 100%. За да може изборния ден да стартира навсякъде, РИК ще назначава членове на секционни избирателни комисии..

публикувано на 26.10.24 в 17:52

Въпреки разпореждането на ЦИК в Благоевград продължават да пристигат искания за промени в СИК

Въпреки разпореждането на Централната избирателна комисия за преустановяване на смените в секционните комисии, в Благоевград, където бе подменен над 60 процента от състава на секциите, продължават да пристигат искания от партиите за такива промени. Отказът може да провокира саботаж и много от хората да не се явят утре в изборните помещения,..

публикувано на 26.10.24 в 17:44

Подготовката за утрешния вот в област Добрич протича нормално

Подготовката на изборите за 51-вото Народно събрание в област Добрич протича нормално. Изборните книжа и материали са били доставени навреме и са раздадени на общините. В Районната избирателна комисия - Добрич днес е подаден само един сигнал – за агитация в социалните мрежи. В утрешния ден 159 кандидати от 27 партии и коалиции ще се борят..

публикувано на 26.10.24 в 17:14

Започва ремонт на църквата "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен

Министерството на културата издаде разрешително, за да започне ремонтът на вековната църква "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен. Цялото село се събра в църковния двор за храмовия празник. От години жителите на село Ресен събират пари и чакат разрешение за ремонт на покрива на църквата "Свети Димитър". Министерството на..

публикувано на 26.10.24 в 16:43
Редакцията на в.

За пръв път от десетилетия "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат за Белия дом

За пръв път от десетилетия големият американски вестник "Вашингтон Поуст" няма официално да подкрепи кандидат в надпреварата за Белия дом. Според Си Ен Ен решението, продиктувано от собственика Джеф Безос, е предизвикало огромно недоволство сред персонала. "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат нито в тези избори, нито в бъдещи..

публикувано на 26.10.24 в 16:32
Руенският манастир над село Скрино

Монасите от Руенския манастир гласуват в с. Скрино

Монасите от Руенския манастир "Св. Иван Рилски" гласуват всеки път в секцията в с. Скрино, родното на светеца, казаха местните хора. Там отскоро има нов послушник - Климент.  Манастирът отстои на 2 километра от селото, не е проблем за монасите да слязат до секцията. В избирателните списъци те са със светските си имена. Доскоро там служеше и беше..

публикувано на 26.10.24 в 16:28
Полски Тръбмеш

Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш

Промяна и стабилно правителство искат избирателите в община Полски Тръмбеш ден преди извънредните парламентарни избори. Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш и имат право да гласуват в 23 секции, от които една подвижна и една болнична, които са готови за вота утре. В последните 6 народни събрания Полски Тръмбеш успя да изпрати..

публикувано на 26.10.24 в 16:22