Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на върха на БРИКС генералният секретар на ООН призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристига на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 24 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан в изказването си пред участниците в срещата на върха на БРИКС в Казан, чийто домакин е руският президент Владимир Путин. От своя страна Путин предупреди, че Близкият изток е на ръба на пълномащабна война.

На пленарна сесия във формат Outreach/БРИКС плюс на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 24 октомври 2024 г. Срещата се провежда от 22 до 24 октомври; ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН призова за справедлив мир в Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Газа: 

"Имаме нужда от мир в Украйна, в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание.

Имаме нужда от мир в Газа и незабавно прекратяване на огъня в Газа, незабавно освобождаване на всички заложници, ефективно задоволяване на хуманитарни нужди и трябва да постигнем необратим напредък, за да сложим край на окупацията и да установим решението за две държави, препотвърдено наскоро с резолюция на Общото събрание на ООН", заяви Гутериш.

Той призова също за незабавно прекратяване на военните действия в Ливан и подчерта, че за справяне с глобалните предизвикателства е необходима общност от нации, които работят като едно глобално семейство. В отговор руският президент Владимир Путин с усмивка заяви, че светът вече живее като едно голямо семейство:

"Ние така живеем. В семействата, за съжаление, често има разногласия, скандали, подялба на имущество, дори се стига и до битки. Целта на БРИКС е създаването на благоприятна атмосфера в общия ни дом". 

Преди това в изказването си пред участниците във форума, руският държавен глава заяви, че Украйна се използва за създаване на заплахи за сигурността на Русия: "Директно ще ви кажа, че това е илюзорен план на тези, които не познават историята на страната и не вземат предвид единството, силата и сплотеността на нейния народ, изковани през вековете", отбеляза той.

Путин добави, че Русия е против всякакви терористични прояви в Близкия изток и предупреди, че регионът е на ръба на пълномащабна война. Според него споразумение е възможно само при създаване на независима Палестинска държава. 

В последния ден от срещата на върха китайският президент Си Цзинпин също призова за прекратяване на огъня в Газа и за предотвратяване на по-нататъшен конфликт в Ливан.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК - Пазарджик ще назначава служебно членове на СИК и в изборния ден

В Пазарджик, приемането и предаването на изборните книжа и машините за гласуване премина без проблем, но днес много от членовете на комисии не се явиха. Заменките продължиха до 17 часа, но и към момента  част от съставите не са попълнени на 100%. За да може изборния ден да стартира навсякъде, РИК ще назначава членове на секционни избирателни комисии..

публикувано на 26.10.24 в 17:52

Въпреки разпореждането на ЦИК в Благоевград продължават да пристигат искания за промени в СИК

Въпреки разпореждането на Централната избирателна комисия за преустановяване на смените в секционните комисии, в Благоевград, където бе подменен над 60 процента от състава на секциите, продължават да пристигат искания от партиите за такива промени. Отказът може да провокира саботаж и много от хората да не се явят утре в изборните помещения,..

публикувано на 26.10.24 в 17:44

Подготовката за утрешния вот в област Добрич протича нормално

Подготовката на изборите за 51-вото Народно събрание в област Добрич протича нормално. Изборните книжа и материали са били доставени навреме и са раздадени на общините. В Районната избирателна комисия - Добрич днес е подаден само един сигнал – за агитация в социалните мрежи. В утрешния ден 159 кандидати от 27 партии и коалиции ще се борят..

публикувано на 26.10.24 в 17:14

Започва ремонт на църквата "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен

Министерството на културата издаде разрешително, за да започне ремонтът на вековната църква "Свети Димитър" във великотърновското село Ресен. Цялото село се събра в църковния двор за храмовия празник. От години жителите на село Ресен събират пари и чакат разрешение за ремонт на покрива на църквата "Свети Димитър". Министерството на..

публикувано на 26.10.24 в 16:43
Редакцията на в.

За пръв път от десетилетия "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат за Белия дом

За пръв път от десетилетия големият американски вестник "Вашингтон Поуст" няма официално да подкрепи кандидат в надпреварата за Белия дом. Според Си Ен Ен решението, продиктувано от собственика Джеф Безос, е предизвикало огромно недоволство сред персонала. "Вашингтон Поуст" няма да подкрепи кандидат нито в тези избори, нито в бъдещи..

публикувано на 26.10.24 в 16:32
Руенският манастир над село Скрино

Монасите от Руенския манастир гласуват в с. Скрино

Монасите от Руенския манастир "Св. Иван Рилски" гласуват всеки път в секцията в с. Скрино, родното на светеца, казаха местните хора. Там отскоро има нов послушник - Климент.  Манастирът отстои на 2 километра от селото, не е проблем за монасите да слязат до секцията. В избирателните списъци те са със светските си имена. Доскоро там служеше и беше..

публикувано на 26.10.24 в 16:28
Полски Тръбмеш

Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш

Промяна и стабилно правителство искат избирателите в община Полски Тръмбеш ден преди извънредните парламентарни избори. Близо 11 000 са избирателите в община Полски Тръмбеш и имат право да гласуват в 23 секции, от които една подвижна и една болнична, които са готови за вота утре. В последните 6 народни събрания Полски Тръмбеш успя да изпрати..

публикувано на 26.10.24 в 16:22