Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Елена посрещна хиляди гости за празника на еленския бут

Снимка: Здравка Маслянкова

За единадесета година възрожденският град Елена посреща хиляди гости за празника на еленския бут
Местните майстори балканджии демонстрират кулинарното си изкуство, а гостите от близо и далече могат да опитат от прочутия деликатес от свинско месо и да слушат различни концерти като подарък от домакините от община Елена и Съвета по туризъм.
Празника на еленския бут в град Елена - 2024 г.

Еленчани са гостоприемни балканджии, които в края на есента отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов:

"Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма. Днешните еленски бутове са същите като вкусови качества като тези на предците ни. Климатът е уникален, където и са се приготви на друго място, няма да е същото".


Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е фамилията Трухчеви. Синът Пенчо Трухчев разказа:

"Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно".

град Елена

Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:

"Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе".

Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:

"Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа".


Прасето помага на едно семейство да се изхрани и да не изхвърля нищо, разказва Красимира Дичева:

"Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун".

Празникът на еленския бут продължи с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика. По обяд на площад „Христо Ботев“ хорото ще поведе народният изпълнител Янко Неделчев, концерт ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Искра“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътник с делириум се опитал да влезе в пилотската кабина на полет на easyJet

Пътник, страдащ от делириум, се е опитал да проникне в пилотската кабина на полет на easyJet от Франция до Португалия, принуждавайки самолета да се върне на летището в Лион, съобщиха от полицията и авиокомпанията, предаде Франс прес. Мъжът е бил усмирен от други пътници и след това е бил задържан, докато самолетът не се приземил. Самолетът на..

публикувано на 23.08.25 в 20:39

Протест и контрапротест пред руска военна база в арменския град Гюмри

Протест и контрапротест пред руската военна база в арменския град Гюмри. Протестиращите призоваха за прекратяване на военното присъствие на Москва в страната. Според контрапротестиращите обаче базата гарантира независимостта и сигурността на Армения. "Изискваме изтеглянето на руската база от територията на Армения. Присъствието на тази..

публикувано на 23.08.25 в 20:21
Община Трекляно

Община Трекляно отпуска до 300 лв. парични помощи за болни и самотно живеещи хора

Най-малката община в България - Трекляно, чието население в 19-те села е намаляло до около 320 жители, отпуска до 300 лева еднократна парична помощ за болни, самотно живеещи и хора в затруднения, каза кметът Радко Петрунов. Това се прави за поредна година въпреки оскъдния бюджет, добави той. Еднократна помощ ще получат над 40 души, които..

публикувано на 23.08.25 в 19:38
ГКПП Златоград-Ксанти

От понеделник до 13.09 преминаването през ГКПП Златоград-Ксанти ще бъде временно ограничено

От понеделник до 13 септември преминаването през граничния пункт Златоград-Ксанти ще бъде временно ограничено, заради ремонтни дейности на пътя от гръцка страна, съобщава БТА. Движението по пътя от граничния пункт към Ксанти ще бъде спирано в дните от понеделник до неделя от 07.00 до 19.00 часа.   В неделните дни трафикът по трасето..

публикувано на 23.08.25 в 19:12

Запалено незаконно сметище е било причина за пожара в гората над сливенския квартал "Комлука"

Запалено незаконно сметище е причината за пожара в гората над сливенския квартал "Комлука". Според живеещите в близките къщи хора, деца са запалили огъня, но за сега няма официална информация от полицията. Пожарът е потушен. Изгорели са между 60 и 80 декара гора, сухи треви и храсти. Огънят в гората над квартал "Комлука" тръгва в обедните..

обновено на 23.08.25 в 18:25

Петима души пострадаха след предполагаем палеж в ресторант в Източен Лондон

Петима души са хоспитализирани, трима от които с опасност за живота, след предполагаем палеж в ресторант в Източен Лондон, съобщи Би Би Си. Полиция, парамедици и пожарникари са били извикани на мястото на пожара в източния лондонски квартал Илфорд. Съдейки по името ресторантът е индийски. Три жени и двама мъже са били ранени при пожара и..

публикувано на 23.08.25 в 18:24

Разраства се разпространението на шарка по овцете в Гърция

Разраства се разпространението на шарка по овцете в Гърция. Властите констатират неспазване на мерките от фермерите. Наказват ги с високи глоби. Министерството на аграрното развитие в Атина съобщава, че причината за разпространение на шарката по овцете е неспазване на наложените мерки. Това налага властите да вземат още по-драстични..

публикувано на 23.08.25 в 18:05