Еленчани са гостоприемни балканджии, които в края на есента отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов:
"Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма. Днешните еленски бутове са същите като вкусови качества като тези на предците ни. Климатът е уникален, където и са се приготви на друго място, няма да е същото".
Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е фамилията Трухчеви. Синът Пенчо Трухчев разказа:
"Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно".
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:
"Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе".
Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:
"Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа".
Прасето помага на едно семейство да се изхрани и да не изхвърля нищо, разказва Красимира Дичева:
"Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун".
Празникът на еленския бут продължи с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика. По обяд на площад „Христо Ботев“ хорото ще поведе народният изпълнител Янко Неделчев, концерт ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Искра“.
Още по темата в звуковия файл.
Кипър ще претърпи загуби от над 13 млрд. евро до 2050 г., ако не бъдат предприети незабавни мерки за адаптация към климатичните промени. Финансовата цена на бездействието срещу климатичната криза е изчислена от научен екип от Кипърския институт в нов доклад за нейните икономически и социални последици. Изменението на климата бързо се превръща..
Бившият британски премиер Гордън Браун подаде нова жалба до британската полиция по повод на твърдения, че вестникарската империя на Рупърт Мърдок е възпрепятствала правосъдието, след като заяви, че е разговарял с полицаи, участвали в първоначалното разследване за хакване на телефони. В статия за "Гардиън" Браун казва, че един от детективите е заявил, че..
Броят на жертвите на експлозията на пристанището "Шахид Раджае" в Южен Иран достигна осем. Повече от 700 са ранените, предаде Ройтерс. Според Хосейн Зафари, говорител на иранската Организация за управление на кризите, взривът изглежда е бил причинен от лошо съхранение на химически вещества в контейнери на пристанището, което се намира близо до..
Кипър отчита "забележителни резултати" в развитието на специалните форми на туризъм, които са "ключът" към постепенното превръщане на страната в целогодишна дестинация. Това заяви заместник-министърът на туризма Костас Кумис при откриването на 26-тото международно туристическо изложение Travel Expo Cyprus 2025, което се провежда днес и утре в..
Русенското село Николово бе домакин на танцов фолклорен семинар, на който автентичните си хора̀ представиха хърцоите от Старо село и Николово. Инициатор е Александър Трендафилов, ръководител на столичния клуб “От извора”. С традиционни местни гозби, приготвени от дейците на Народно читалище “Пробуда 1901 г” в село Николово, бяха посрещнати..
Започва ремонтът на три от подходите откъм източната част на Кюстендил, обяви кметът на Общината инж. Огнян Атанасов. Средствата са по капиталовите разходи в бюджета, който предстои да бъде гласуван и с национално финансиране. Освен това Общината закупи нова маркировки полагаща машина, която ще бъде използвана след ремонтите. Единият е..
Министерството на труда и социалната политика ще финансира през тази година 56 проектни предложения по Проект "Красива България” за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и за осигуряване на достъпност. С реализирането им ще се обновят и ремонтират детски ясли и градини, училища, читалища, административни сгради, здравни и социални..
Доналд Тръмп има сериозен дневен ред в отношенията си с Путин. Това са преди всичко лични отношения, опосредени от личен пратеник на президента..
Моето верую е - моля се всеки ден да има утре, сподели от Франкфурт в интервю пред БНР желязната петица на звездния национален отбор по футбол на..
Обществото не е убедено, че бюджетът ще бъде харчен прозрачно. Предвиденото увеличаване на външния дълг поражда съмнения за потенциален корупционен..