Еленчани са гостоприемни балканджии, които в края на есента отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов:
"Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма. Днешните еленски бутове са същите като вкусови качества като тези на предците ни. Климатът е уникален, където и са се приготви на друго място, няма да е същото".
Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е фамилията Трухчеви. Синът Пенчо Трухчев разказа:
"Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно".
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:
"Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе".
Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:
"Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа".
Прасето помага на едно семейство да се изхрани и да не изхвърля нищо, разказва Красимира Дичева:
"Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун".
Празникът на еленския бут продължи с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика. По обяд на площад „Христо Ботев“ хорото ще поведе народният изпълнител Янко Неделчев, концерт ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Искра“.
Още по темата в звуковия файл.
Пътник, страдащ от делириум, се е опитал да проникне в пилотската кабина на полет на easyJet от Франция до Португалия, принуждавайки самолета да се върне на летището в Лион, съобщиха от полицията и авиокомпанията, предаде Франс прес. Мъжът е бил усмирен от други пътници и след това е бил задържан, докато самолетът не се приземил. Самолетът на..
Протест и контрапротест пред руската военна база в арменския град Гюмри. Протестиращите призоваха за прекратяване на военното присъствие на Москва в страната. Според контрапротестиращите обаче базата гарантира независимостта и сигурността на Армения. "Изискваме изтеглянето на руската база от територията на Армения. Присъствието на тази..
Най-малката община в България - Трекляно, чието население в 19-те села е намаляло до около 320 жители, отпуска до 300 лева еднократна парична помощ за болни, самотно живеещи и хора в затруднения, каза кметът Радко Петрунов. Това се прави за поредна година въпреки оскъдния бюджет, добави той. Еднократна помощ ще получат над 40 души, които..
От понеделник до 13 септември преминаването през граничния пункт Златоград-Ксанти ще бъде временно ограничено, заради ремонтни дейности на пътя от гръцка страна, съобщава БТА. Движението по пътя от граничния пункт към Ксанти ще бъде спирано в дните от понеделник до неделя от 07.00 до 19.00 часа. В неделните дни трафикът по трасето..
Запалено незаконно сметище е причината за пожара в гората над сливенския квартал "Комлука". Според живеещите в близките къщи хора, деца са запалили огъня, но за сега няма официална информация от полицията. Пожарът е потушен. Изгорели са между 60 и 80 декара гора, сухи треви и храсти. Огънят в гората над квартал "Комлука" тръгва в обедните..
Петима души са хоспитализирани, трима от които с опасност за живота, след предполагаем палеж в ресторант в Източен Лондон, съобщи Би Би Си. Полиция, парамедици и пожарникари са били извикани на мястото на пожара в източния лондонски квартал Илфорд. Съдейки по името ресторантът е индийски. Три жени и двама мъже са били ранени при пожара и..
Разраства се разпространението на шарка по овцете в Гърция. Властите констатират неспазване на мерките от фермерите. Наказват ги с високи глоби. Министерството на аграрното развитие в Атина съобщава, че причината за разпространение на шарката по овцете е неспазване на наложените мерки. Това налага властите да вземат още по-драстични..
Фирмата, предлагаща парасейлинг, при който в Несебър загина 8-годишно момче, не е била проверявана за трудовите договори от Инспекцията по..
Чистка в Столична община явно има и смятам, че това е неетично. Явно не е на база работиш – не работиш, може би причината е, че си работил по..
Има специална наредба за водноатракционни услуги , приета през 2009 г. и е актуализирана през 2012 г. По случая със загиналото дете в Несебър възниква..