Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

4
Снимка: Личен архив

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности"

"Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в университет, пък аз…готвач!…

Тя не можеше да си представи колко по-различен е кулинарният свят извън България. Особенно по това време.Сега е много по-различно, но по онова време  - 2006-та година не беше така, припомня си Стефан Марков.

Изборът на Стефан  Марков разочарова баба Жечка. Може би по подобен начин някога разочаровани са били и близките на  Алън Уонг, който в момента води класацията на най-богатите готвачи в света със състояние от около 1,1 милиард долара.

Когато родителите на Стефан Марков го отвеждат от Стара Загора в Канадския град Квебек заедно с неговата сестра близначка ,той е само в 8-ми клас. Няма и идея, че един ден ще се превърне в майстор на вълшебни шоколади и бонбони.

Стефане, 17 години вече ти си не само майстор-  готвач, но и супер - майстор на шоколади и шоколадови бонбони. Как реши,че точно с това трябва да се занимаваш?

"Когато бях на 17 години, започнах да работя в един ресторант в Канада. За първи път работех в такъв хубав ресторант. Преди  като дете на 16 години миех чинии в ресторанти, във вериги…Това беше първият път, когато работех в ресторант, който е на по-високо ниво и за първи път опитах говеждо. Все още си спомням колко беше вкусно. Тогава видях главният готвач на ресторанта какви хубави неща правеше и реших, че искам и аз да се науча. Попитах го в кое училище той е завършил и отидох в същото училище."

Стефан Марков

Кой готви сега в къщи?

"В къщи в момента само аз готвя. Жена ми също може да готви, но на мен ми отнема много по-малко време. С 2-те деца трябва да се разпределя времето."

Кое е любимото ястие, което приготвяш?

"Много обичам шкембе чорба. Това е нещо, което мога да ям постоянно. С дни мога да ям само шкембе чорба. Просто я обожавам."

А научи ли американците също?

"Абсолютно не. Много мексиканци, с които съм работил, на тях съм готвил. Много им харесва, защото те също имат тяхната версия на шкембе, което също е много хубаво."

Кой елемент от сладкарството най-много ти допадна?

"Шоколада. Шоколадът е много интересен продукт, в който има доста физика. Когато започнах моя бизнес направих начин, по-който мога да правя шоколада в огромни количества, без да използвам машина, защото се научих да правя тези бета кристали, които се правят - сам. И да ги прибавям към шоколада."

Правиш ръчно шоколад и шоколадови бонбони. Голяма част от вниманието ти е било насочено към производството на подобни изделия във Франция. Като специалист смяташ ли, че Франция прави най-хубавите шоколадови бонбони или просто беше някаква симпатия от това, че вече беше научил френски?

"Във Франция са абсолютно най-добрите производители на шоколад.

Белгийският шоколад е доста популярен. Той е малко по-сладък, но ако искате да се научите да правите най-хубавите бонбони -  Франция е мястото."

Колко време беше във Франция и какво научи от французите?

"Във Франция съм бил доста пъти. Там всъщност се запали и моята обич към сладкарството. Там работех в един много хубав хотел на езерото, на границата със Швейцария, точно до френските Алпи.

Когато завършвах кулинарно училище, исках да бъда главен готвач, да работя с пламъци и сосове, но човека, който ми намери стажа, беше главен сладкар на Кордон Блю. И те просто предположиха, че той се обажда за сладкар. Когато отидох нямаха друга позиция и трябваше да си правя сладкарство или да си ходя. Реших да остана и просто се влюбих в сладкарството. Там правеха неща, които не бях виждал в Канада. Скулптури от шоколад, скулптури от захар, много изискани десерти…".


Колко време ти трябва, за да направиш една кутия шоколадови бонбони?

"Тази кутия, която гледаме в момента, отнема около 3 дни да се направят всичките бонбони в нея. Това са 8 бонбона, които са около 200 грама шоколад. Ганашите за трюфелите отнемат по-дълго време, бонбоните отнемат около 24 часа, но трюфелите им трябва малко време."

В тези твои не само вкусни, но и красиви бонбони влагаш ли понякога и някакъв български елемент?

"Това е най-новият ми бонбон с вкус на българска роза. Аз купувам изсушени листа от българска роза и ги готвя в коняк. Едно денонощие на 565 градуса по Целзий, за да може целият вкус на розата да се предаде на алкохола и след това използвам алкохола, за да парфюмирам бонбона."

Шоколадовите бонбони, които ти правиш са ръчно производство, без консерванти. Плановете ти засега са да развиеш бизнеса си и да го разшириш?

"Намеренията са да отворим магазин. Надяваме се до 15 януари да отворим в центъра на Скоки, едно от предградията на Чикаго. Там ще правим шоколади, торти, сладолед…Всичко ще е ръчна изработка. Малък магазин, но ще имаме работилница, където ще произвеждаме всичката си продукция. Ще го направим като аквариум, за да може да се вижда как работим, какво правим."

Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Стефан Марков в рубриката на БНР ''Америка - илюзии и реалности''



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията социален работник като призвание

Втора седмица щафетно протестират служителите в държавната администрация, които настояват за достойно увеличение на възнагражденията им. Те са възмутени от огромната разлика с увеличените заплати в други държавни институции. Днес пред сградите, в които работят, излизат служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта,..

публикувано на 26.11.25 в 09:05

"Искам бебе" вече и в Ловеч

В Ловеч беше открит кабинет на фондация "Искам бебе" за безплатни прегледи и консултации на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Нов кабинет на "Искам бебе" в Ловеч предлага безплатни прегледи и консултации Новият кабинет се намира в сградата на бившата детска поликлиника на болницата и е предоставен на фондацията от общината...

публикувано на 23.11.25 в 06:34
Таня Монева

131 СУ "Климент Тимирязев" отбеляза 40 години със спектакъл "Устрем към върха"

С празничен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК столичното 131 Средно училище „Климент Аркадиевич Тимирязев“ отбеляза своя 40-годишен юбилей. Под надслова „40 години устрем към върха“ ученици, учители и родители се събраха, за да отбележат развитието, постиженията и духа на училището, чиито възпитаници през годините се утвърждават сред най-успешните в..

публикувано на 23.11.25 в 06:00

Нов поглед към Калояновската гробница

Още от входа на възстановката на Калояновската гробница посетителят попада в атмосфера, която напомня за тайнственост и древност. Приглушената светлина и ниските тонове на специално подбрана музика създават усещане за мистичност, а пространството може да бъде разгледано от три различни позиции. Това позволява своеобразен „поглед“ към света на отдавна..

публикувано на 23.11.25 в 05:15

Давид Папо: Професията на аптекаря е важна и ще се запази

В края на календарната година в повечето страни, включително и България, се приема бюджетът. През последните години все по-малък е делът на парите за здравеопазване. Но от това зависи кои ще са субсидираните лекарства. Революционна е идеята на президента на САЩ между потребителя и производителя на лекарства да няма посредници, включително аптекари...

публикувано на 23.11.25 в 05:15

От бащи на синове: как се калява стоманата в родната екстремна сцена

Как се калява стоманата на родната екстремна сцена влезе във фокуса на Автономията за слушане. В студиото на “Изотопия” чухме как се “наливаха основите” в началото и как “се строи” днес. Засегнахме и въпроси като: Как се предава страстта към тази музика и как се „поема щафетата“ по линията бащи и синове, както и кой от кого и какво..

публикувано на 21.11.25 в 18:59

"Преди и сега": Народният съд - пълна генна модификация на обществото

Само две седмици след паметния 9 септември "любимият син на българския народ" Георги Димитров дава указания от Москва да се унищожи фашистката интелигенция, а Трайчо Костов нарежда до началото на октомври да са готови списъците с врагове . В същата заповед уточнява, че е задължително при репресиите да се унищожават всички документи и да се..

публикувано на 20.11.25 в 11:46