Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Козунак по стара добруджанска рецепта - не просто сладкиш, а символ на грижата, на отдадеността и на любовта

Козунакът - сладкият аромат на Великденската традиция

7
Снимка: Незабравка Кирова

Великден не е просто празник от календара - той е време на съпреживяване, на обновление и на възраждане. Във всеки български дом тези дни се носи не само ароматът на пролетта, но и на нещо по-дълбоко - на спомени, на традиции, на обич.

Да има кой да ти покаже, да те поведе за ръка и да те напътства, докато приготвяш трапезата за един от най-светлите християнски празници, е щастие.

Благодатният огън се спусна в храма в Йерусалим

Ще прекрачим прага на едно семейство в силистренското село Калипетрово, за да научим тайните на козунака с конци.

Един от най-ярките символи на Великден у нас е козунакът - пухкав, ароматен, с преплетени нишки, които сякаш разказват истории от миналото. Правенето на козунаци е онзи специален ритуал, в който домакините влагат не просто продукти, а частица от себе си. Елена Узунова започва сама да прави козунаци, когато е на 29 години.


Рецептите често се предават от поколение на поколение - в пожълтели тефтери, наум, или просто от една съботна сутрин в кухнята, когато майка и дъщеря месят заедно. Някъде се слагат стафиди, другаде – локум, портокалови корички или орехи. С годините нещата се променят, включва се в разговора и снаха й Тодорка Узунова.

Бабите ни знаят, че тайните на хубавия козунак не са само в маята или в броя на месенията, а в търпението, в топлината на ръцете и в благата дума, изречена по време на приготвянето.


В миналото козунаците са се пекли в пещ, но бързо могат да изгорят, затова е най-сигурно във фурната на печката. И ако все още не сте избрали на коя рецепта да се доверите, ето предложението на семейство Узунови, изпитано в годините съчетание на съставки.

Когато е готово тестото, го оставяте да втаса половин час, на топло във фурната загрята на 35 градуса. След това с усукване си правите плитките на козунака, слагате пълнежа, пълните формите и отново оставяте половин час да втаса втори път. Печете на 180 градуса и проверявате с клечка, стар и добре изпитан метод.


Запазването на тези кулинарни и духовни традиции е израз на нашата културна памет. Във времето на скорост и технологии, именно ритуалите около празниците ни връщат към същността - към дома, към вярата, към корена.

Великден е време за семейството - за тишина, за прегръдка, за благослов. И ако има нещо, което ухае на всичко това едновременно, то е козунакът – не просто сладкиш, а символ на грижата, на отдадеността и на любовта, която преминава през поколенията.

Козунак по стара добруджанска рецепта:

· 1 кг брашно

· 6 яйца

· 250 мл прясно мляко

· 300 г захар

· 50 г краве масло или свинска мас

· 50 мл олио

· Пакетче суха мая

Захарта се стопява в топлото мляко, яйцата се рацливат и се добавя олиото. Постепенно се добавя брашното и се меси, като прибавят маслото или свинската мас, която трябва да е мека, докато тестото започне да се отделя от ръцете. Меси се дълго - поне 40 минути. След като втаса, се оформят плитки, слага се пълнеж по желание, украсяват се с ядки или захар и се пекат на умерена фурна.


Още по темата слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Потушиха пожар край оръжейни складове в Южна Албания

Пожар, избухнал снощи в гора близо до складове с взривни вещества в град Поличан в Южна Албания, успешно е бил потушен, съобщават албански медии, цитирани от БТА. Пожарникари, военнослужещи и един хеликоптер от базата на НАТО в Кучова са пристигнали веднага на терен за гасенето на пожара, отбелязва Албанското радио и телевизия. Кметът на..

публикувано на 07.08.25 в 11:05

Горски пожар на остров Тасос, няма опасност за туристите

Голям горски пожар на остров Тасос не засегна туристите. Следващите три дни остават опасни за възникването на нови пожари, предупреждават гръцките власти. Не се наложи евакуация на туристи на остров Тасос, съобщават пожарникарите, които се бориха с четири огнища на острова. Разследването показа, че няма умишлени палежи. Голяма част от..

публикувано на 07.08.25 в 11:02

Втори месец жителите на монтанското село Горна Вереница са на воден режим

От община Монтана търсят начин да решат проблема с осигуряване на питейна вода в Горна Вереница. Селото е на режим от началото на юли. Вече втори месец жителите на монтанското село Горна Вереница са на воден режим. В единия ден 24 часа вода се подава за долната част на селото, а на следващия ден 24 часа за горната част. Проблемът с..

публикувано на 07.08.25 в 10:57
Модел позира до автомобил Toyota New bZ4X BEV на автомобилно изложение Gaikindo Indonesia (GIIAS) 2025 в Тангеранг, Индонезия, 23 юли 2025 г.

Toyota Motor очаква загуби от близо 10 млрд. долара заради митата на САЩ

Японският автомобилен производител  Toyota Motor ( Тойота Мотор) понижи годишната си прогноза за оперативна печалба с 16 на сто заради очаквани негативни финансови последици от близо 10 млрд. долара от митата на САЩ върху вноса на автомобили, както и заради по-високи разходи за материали и поскъпването на йената. Компанията обяви, че очаква..

публикувано на 07.08.25 в 10:52
Петко Ковачев

Петко Ковачев: В България има нежелание за преход от класическа към зелена енергетика

"Европейските фондове са за хората. ПВУ е една добра проверка дали България е готова за този подход. Изглежда, че не е".  Това заяви пред БНР енергийният експерт Петко Ковачев. "Как парите от ПВУ достигат до хората?" е темата на уебинар, организиран днес-07.08, от екологично сдружение "За Земята". Фокус на събитието са инвестициите в..

публикувано на 07.08.25 в 10:45
Контейнеровоз в пристанището на Оукланд, САЩ, 14 юли 2025 г.

Износът на Китай през юли расте повече от очакваното

Митническите власти в Китай отчетоха по-добри от очакваното резултати за външната търговия през юли, като износителите във втората по големина световна икономика се възползваха от временното търговско примирие със САЩ, за да доставят стоки – особено към Югоизточна Азия – преди влизането в сила на нови мита от САЩ, насочени към т.нар. "транзитни..

публикувано на 07.08.25 в 10:41
Стачкуващи пред болница

Един на всеки петима лекари в Обединеното кралство обмисля да напусне работа

Нови данни показват, че един на всеки петима лекари в Обединеното кралство обмисля да напусне работа, докато един на всеки осем обмисля да напусне страната, за да работи в чужбина. Общият медицински съвет, който поръча изследването, предупреждава, че плановете за намаляване на списъците с чакащи в болниците ще бъдат изложени на риск, освен ако не се..

публикувано на 07.08.25 в 10:26