5
							
											
											"Как тръгна всичко? Аз торти и сладки правя от дете. От десет - дванайсетгодишна ръцете са ми в тесто, корабии, бисквити и блатове. Това ми беше като хоби. Много обичах да правя сладки неща. След това започнах да правя торти за моите деца, за рождените им дни, за рождени дни на моите приятели. Всеки път отивах с една торта или нещо сладко. Една моя приятелка ми каза: "Защо не започнеш да ги продаваш? Толкова хубави ги правиш..." И аз се замислих, защо - не и си пуснах една обява преди около 14 години във фейсбук. И така започнах..", разказва нашата сънародничка.
Всички сладки и торти, които прави Мери са по стари български рецепти, наследени от майка й и баба й, които пази ревниво. Казва, че само декорациите на торите са по желание на клиента.
"Каквото пожелае клиентът, това правя. Но основните ми сладки, торти и рецептите ми са от едно време. Още от времето на майка ми, когато тя ги правеше по стари рецепти. Например, българските фунийки, кошнички, прасковки, тук ги няма в белгийското сладкарство. При нас са традиционни, най - вече по Коледа и Нова година. Орехчетата, които се правят с преса, тук ги няма. Даже пресата, която ползвам за орехчетата е вече на 40 години. Тя е наследство от майка ми. И не си давам рецептите. Строго ги пазя", казва Мери.
Нужно ли е въображение за да си добър сладкар и има ли творчество в занаята?
"Клиентът ми изпраща снимка с модел за рождения ден на дете. Например, темата е "Хелоу Кити" и иска торта по тази тема...Имала съм и клиенти, когато детето не може да си избере модел от фейсбук страницата и си рисува неговата идея, така както си представя тортата. Рисунката ми я изпращат и аз приготвям тортата по този начин. Това си е предизвикателство за майстора - сладкар. За мен е чест, да направя нещо, което детето си представя в мислите или си сънува тортата. Имала съм и такива случаи, когато детето казва " сънувах такава торта и я искам". Наскоро имах една торта с мотор от захарно тесто. Една по една се правят фигурите, все едно се прави от пластелин. Правя 3D - торти във вид на коли. Поне два дена отнема изработването на такава торта.....И като я харесат и на вкус и на вид, и ми изпращат съобщения "Много ти благодарим. Тортата беше много вкусна и красива".
Мери казва, че клиентите й са хора от всички националности.
"Имам всякакви клиенти - българи, турци, мароканци, африканци, белгийци. Понеже нашите български торти са сиропирани, сочни, мекички. Докато в белгийските и френските сладкарници тортите не се сиропират, не са сочни. Те са само блат и крем. Българският вкус им допада, защото тортите са по - свежи, по - сочни и кремовете не са натрапчиво сладки, не са тежки", обяснява Мери.
Какво е усещането, когато знаеш, че допринасяш за по-доброто настроение на празника?
"Аз се вълнувам може би повече от самите празнуващи. Дали ще се хареса...Стоя "на тръни" докато си занесат тортата в цяло състояние, без никакви перипетии. Много е приятно, когато оставяш някаква следа след себе си."
Всяко нещо, което е направено с любов се усеща, казва Мери Мехмед и признава, че се радва всеки път, когато трудът й е оценен. А обратната страна на медала - са моментите, когато се лишава от сън, за да изпълни дадена поръчка.
"Имала съм моменти, когато изкарвам по 24 часа, 48 часа без да мигна, защото имам страшно много поръчки. А това се случва най - вече по Коледа и Нова година. Доста натоварено ми е една седмица преди празниците."
Мери е щастлива с това, което прави, най-вече защото носи радост на останалите.
"Чувствам се точно там, където трябва да съм. Правя точно това, което искам да правя и го правя с желание. Когато човек работи професията, която му доставя удоволствие, тогава нещата, които прави стават перфектни", казва нашата сънародничка.
Още в интервюто на Даниела Големинова с Мирчихан Мехмед в "Закуска на тревата".
Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..
С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..
В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..
Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..
По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..
Дългогодишният управител на резиденция "Евксиноград" Стефан Капитанов издаде книга за нея – "Евксиноград – непремълчани истории". Капитанов е управлявал резиденцията в периода 1999–2011 г., когато е била във възход. Стефан Капитанов - от волейбола до Евксиноград В интервю за БНР бившият управител изказва огорчението си, че по..
"Строители на държавата от степта: История на Първата българска империя" - това е новата книга на американския историк Ерик Холси, който от години живее в България. Книгата излиза на английски език. " Възходът на Първото българско царство се дължи на подходящ момент. Византия е в упадък. Със сигурност има и голям елемент на късмет ", коментира..
След т.нар. промени от 1989 г. България остана в ръцете на хората, които са я управлявали и преди това. Това мнение изказа пред БНР историкът и..
Данък "дивидент" ще се увеличи от 5% на 10% , за да се спре сивата икономика. Имаме такава нагласа в Съвета за съвместно управление (ССУ). Това каза..