Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо майсторите празнуват на Петровден

Брошка - авторско бижу на Камен Пантелеев
Снимка: личен архив
Според традицията, на Петровден майсторите на народни занаяти почитат св. Петър като свой закрилник. Някои отдавна са забравили защо, но ритуалът се спазва. На този ден не работят. Слагат на трапезата ябълки, яхния от пиле или петел и специално ястие, носещо странното име „бял мъж”. Приготвя се от прясно, неизцедено и небито сирене, прясно мляко, малко брашно и сол. Всяка година места като Белоградчик или Етнографския комплекс Етъра събират стотици гости, дошли да вкусят залък за здраве от петровските гозби. Всъщност, св. Петър се почита от майсторите, защото:
1. И те трябва точно да отмерват в своя занаят, както светецът точно отмерва човешките дела.
2. Майсторите трябва да са безпристрастни, когато си вършат работата. Независимо за богат или беден човек работят. Както св. Петър не се влияе, когато стои пред райските порти.
3. Майсторите не бива да се поддават на изкушения и да си затварят очите с „е, това може да мине”. Св. Петър не се поддал на изкушения и не направил компромис. Не пуснал в Рая даже собствената си майка, понеже не била добра жена.
4. Истинският занаят е храм. В него се влиза с чиста душа. Както чисти души се допускат в райската градина.
5. Майсторите вярват, че св. Петър им е дал стъпка преднина пред останалите човеци, като им търкулнал плода на сътворението от Божията градина. Затова му принасят ябълки на този ден.
6. Св. Петър е милостив. Легенда разказва, че като гледал колко работа имат жетварите, сам им приготвил обяд от парче сирене, мляко, брашно и сол – „бял мъж”. Всеки да си топне залък, да не остане гладен.
7. Хлебарите също празнуват, за да са бели питите, които месят.
8. Някога Петровден се падал на 12 юли, преди горещниците. Всъщност, древните хора отдавали почит на Слънцето и на неговия земен образ – огъня. Петелът е соларен символ. Всеки ден възвестява кога идва и си отива слънцето. Затова е част от ритуала.
9. Занаятчиите не могат без огъня. Как ще гори грънчарската пещ? Как ще къкрят вкусни гозби в казаните? Без огън не могат хлебари, сладкари, ситничари (майсторите на дребни тестени изделия), железари, ковачи и много други занаяти. На Петровден се отдавала благодарност на Стария огън, Старото слънце, защото с горещниците в аграрния календар иде ред на Младия огън.
10. Петровден е сбогуването със старата и възкръсването на новата стопанска година.
11. И да се ядосаш на работата, и да се отречеш, светецът ще те разбере. Ще ти прости. Той самият се е отричал до 3 пъти… По-важно е да надмогнеш недоверието в себе си. И да продължиш.
12. На 12 декември, св. Спиридон, майсторите отново се събират за своя зимен празник. Спиридон, в превод – спирала, развитие… Естественият ход на нещата…

Тази година се навършват 45 години от учредяването на професионалното сдружение Задруга на майсторите на художествени занаяти. За ролята на старинните занаяти и предизвикателствата на XXI век разказа Магдалена Ангелова, новият председател на сдружението.
Камен Пантелеев е работил за космическата индустрия. След успешния експеримент със спътника „България – 1300” е удостоен с Орден на труда. Прецизност е думата, която еднакво точно определя изработването на космическа апаратура и на бижута по старинна технология. Неслучайно той продължава традициите на старите български майстори в областта на изработката на накити. По този повод той беше сред гостите в предаването.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборът да се завърнеш в България

Да се завърнеш в България – изборът, причините, философията на такова решение дискутираме в "Какво се случва" с Екатерина Шикерова, психолог, завършила в Страсбург, живяла и работила във Франция, която 2015 година се връща в България и практикува тук и архитект Веселин Алексиев, живял в САЩ до пълнолетието си, днес преподавател и активист. "Има..

публикувано на 18.09.25 в 09:29

Д-р Драгомир Иванов: Националната антибиотична политика е комплекс от много фактори

Кръгла маса за антибиотичната резистентност провежда Националният център по заразни и паразитни болести, съвместно с Министерството на здравеопазването, Българска асоциация "Единно здраве" и Българска агенция по безопасност на храните. "Форумът има за цел да представи интердисциплинарен и холистичен подход по отношение на антибиотичната..

публикувано на 17.09.25 в 12:51
Д-р Фани Цуракова

Когато тревожността променя стила на живот, трябва да помислим за помощ

През октомври предстои седемдневен форум, посветен на тревожно-депресивните състояния. Паралелно с това Американската агенция по храните и лекарствата ще разгледа ролята на изкуствения интелект в психичното здраве. По темата в ефира на предаването Lege Artis  г овори д-р Фани Цуракова , психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Тревожните..

публикувано на 17.09.25 в 12:51
д-р Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Варицелата може да доведе до тежки усложнения

Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.: експертите я определят като ключова стъпка От 2026 г. ваксината срещу варицела ще бъде включена като задължителна в имунизационния календар на България. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Силви Кирилов в ефира на една от националните телевизии. По думите му първата доза ще се поставя..

обновено на 17.09.25 в 12:46

Улеснен достъп на медицинските специалисти в училищата до здравните данни на децата

Д-р Константин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, обяснява в Lege Artis как работи Националната здравна информационна система, която улеснява достъпа на образователните институции до данните за здравословното състояние на децата. Здравна профилактична карта вече няма – нито в хартиен вид, нито в..

публикувано на 17.09.25 в 12:01