Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кири Те Канава – любимата оперна певица на Елизабет II

Снимка: Архив
„Мек, жизнен, топъл, с обширен диапазон, леещ се спонтанно” – така описват гласа на Кири, а критиците не пропускат да оценят неговата свежест. След като я чува по време на прослушвания за ролята на Графинята, диригентът сър Колин Дейвис възкликва: „Не вярвам на ушите си. Направил съм стотици прослушвания и никога не съм чувал тъй фантастично красив глас”. А след това двамата рицари – сър Колин Дейвис и Дейм Кири Те Канава работят заедно и представят пред публика, а за щастие и осъществяват цяла поредица записи, определени като знакови. През 70-те и 80-те години тя е една от най-обичаните изпълнителки в САЩ и Британия. Казват, че е любимата оперна певица на английската кралица Елизабет ІІ, която притежава всички нейни записи и подкрепя нейните идеи.
Истинското й име е Клер Мари Тереза Роустрън. Родена е на 6 март 1944 г. Още като съвсем малка е осиновена от Томас Те Канава и Нел. Той е маор, а тя ирландка. Като тийнейджърка пее в клубове в Нова Заландия и е популярна попзвезда. Тази част от кариерата й приключва през 1965 година, когато печели конкурс, който й осигурява обучание в Лондон. Първата й роля на сцената е Втора дама от операта „Вълшебната флейта” на Моцарт, последвана от още творби: „Дидона и Еней” на Пърсел, „Анна Болейн” на Доницети, „Жената от езерото” на Росини. След изпълнението й в „Идоменей” тя получава тригодишен договор с Кралската опера „Ковънт Гардън”, Лондон, а първата й роля на тази най-престижна сцена е Ксения от „Борис Годунов”, последвана от участие в „Парсифал” като едно от момичетата-цветя. След грижлива подготовка с Джон Копли на 1 декември 1971 година тя изпълнява ролята на Графинята от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт в Лондон. Успехът е триумфален, а след това кариерата й набира шеметна скорост. Така тя става една от най-търсените и обичани певици от средата на миналия век, уважавана и до днес заради отдадеността си на музиката. Освен оперни постановки и записи, в творческата й кариера са включени и изпълнения на творби на Ленард Бърнстейн, Ървин Бърлин, Джордж Гершуин, Коул Портър, Джером Кърн, Карл Дженкинс. Изискани и стилни са и записите на песни от Шуберт, Кантелуб, Лист, Обрадорс, Дюпарк, Равел.
За да отбележи настъпването на новото хилядолетие, тя записа албум с традиционни маорски песни. През 2003 в интервю за излизащия в Мелбърн „Хералд сън” тя разкритикува политиката на зависимост на маорското население от социални помощи и липсата на грижи за осигуряване на препитание и работа за тях. Това интервю й навлече гнева на някои меломани в Австралия, но тя винаги се е грижила за своите съотечественици. Самата тя винаги включва в концертите си музиката на маорите.

След края на активната си певческа кариера през 2004 г. Кири основа фондация в Нова Зеландия за подпомагане на млади оперни певци от страната. Тази фондация осигурява тяхното обучение в различни музикални институти и явяването им на различни престижни певчески конкурси. Стипендиантите на фондацията на Кири вече намират път към големите сцени. През 2010 съвместно с радио Би Би Си 2 организира конкурс за откриване на оперния певец на бъдещето. Явиха се над 600 млади таланти, от които бяха избрани 40, за да работят в майсторски класове с Кири, мецосопранът Ан Хоуелс и диригента Робърт Стейпълтън. След тези майсторски класове бяха определени 15 певци и певици, които се явиха на полуфинал. Те пяха и с концертния оркестър на Би Би Си. След това останаха пет финалисти. Победителката, шотландката Шуна Скот Сендал, заедно с Кири Те Канава и Хосе Карерас пяха на 11 септември пред 40 000 зрители в Хайд парк, Лондон, в рамките на фестивала Промс на Би Би Си. Победителката получи възможност да учи в академията „Шолти – Те Канава” в Италия.

четвъртък, 7 февруари от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59