Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лале ли си, зюмбюл ли си“ в българско-испански проект

Сряда, 24 септември от 14.30 часа по програма "Христо Ботев"


Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия, отбелязва един от участниците в проекта Антонио Форчоне.
Участниците в този проект наречен „Еструна“ са Антонио Форчоне, Арканхел, Дани де Морон – фламенко китара, Йелси Ередиа – контрабас, Агустин Диасера – перкусии, новите български гласове „Лалетата“ с диригент Георги Петков.
В „Еструна“ най-важното е търсенето по пътя на създаването - всеки един от нас, изхождайки от своята култура, познания, усещания, положи най-доброто от себе си в услуга на музиката, която създаваме, споделя основният глас на проекта Арканхел.
Най-вълнуващото е, че тези изключителни световни музиканти наистина са успели да не залитнат прекалено в някоя посока, нито пък в самоцелно демонстриране на технически умения - музикалната картина, която рисуват е хармонична и българската народна песен идеално се вплита във фламенко ритъма.
Класически фламенко песни с нов аранжимент като La leyenda del tiempo и Alhambra се редуват с авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс, а от нашия фолклор изплуват „Лале ли си, зюмбюл ли си", „Рофинка болна легнала" и „Снощи съм минал, кузум Еленке". Аранжиментите са на Георги Петков.
Концертът е записан в Гранада, в двореца Карлос V в Алхамбра на 22 юни тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59