Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна-Мария Лазарова

Оцелях и това е много важна победа

Анна-Мария Лазарова – от домовете за деца през наркотиците до независимия живот и собствената пицария, в която пиците са с кауза. Нейната история накратко На 2 години бях оставена в дом за деца. Жената, която наричам „мама“, ме осинови на 4 години, но вследствие на алкохолизъм си отиде, когато бях на 12. Следва въртележката на българските..

публикувано на 24.10.25 в 08:17
Ирина Вагалинска и водещият на

"Деултум посреща Свирепия" – среща с най-стария римски град по нашите земи

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" слушателите се срещнаха с журналистката и писателка Ирина Вагалинска , автор на романа "Деултум посреща Свирепия". Разговорът разкри вдъхновението зад нейното творчество и пътя, по който археологията постепенно се превърна в нейна страст и мисия. Преди няколко години Вагалинска издаде..

обновено на 23.10.25 в 13:55

Как материалите "говорят" и как ги чуват инженерите?

"Няма такова нещо като празно пространство или празно време . Винаги има нещо за гледане, нещо за слушане. Всъщност колкото и да се опитваме да създадем тишина , не можем", казва един от най-влиятелните композитори, авангардисти и теоретици — Джон Кейдж . Технологиите, които той използва в арт инсталациите си, често зависят от сензори , улавящи..

публикувано на 23.10.25 в 09:39
Светлозар Желев и Теодор Палев (от ляво надясно)

Банковият сектор е готов за еврото – притесненията на хората са напразни

България въвежда еврото от 1 януари 2026 година. До 31 януари и левът, и еврото ще бъдат в обръщение едновременно. От 1 февруари 2026 г. плащанията ще се осъществяват единствено в евро. В "Нашият ден" гостува Теодор Палев , директор на Дирекция "Операции" в Общинска банка. Палев обяснява как ще се случи преходът от лева към еврото, какво се..

публикувано на 23.10.25 в 09:32
Покана

Започва четвъртото издание на Варненския фестивал на науката

След броени часове започва четвъртото издание на Варненския фестивал на науката. Какво ще могат да видят варненци и гости на града в четирите фестивални дни, разказва Любов Костова , директор на фестивала, съосновател и управител на фондация "Красива наука". Организаторите обещават един абсолютно необичаен фестивал на науката. Голяма част от..

публикувано на 23.10.25 в 09:14