Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейското село Лозенец

Малкото курортно селище е основано през 1924 година като място за почивка на хората от съседното село Велика , което е разположено на 4 км навътре от брега и няма излаз на морето. Първоначално се е наричало Емберли, по името на известния сорт грозде, а по-късно е преименувано на Лозенец. Намира се в община Царево, постоянните му жители са около 600..

публикувано на 15.11.25 в 09:41
Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: Въпросът е доколко ефективни ще бъдат санкциите срещу "Лукойл" и "Роснефт"

Войната в Украйна, защо и за кого е важен Покровск, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Тодор Тагарев : За кого е важен Покровск "Важен е за Русия, важен е и за Украйна, важен е и за това как се възприемат военните способности и капацитетът на двете страни в момента в световен план. И основно – от президента Тръмп. Това е..

публикувано на 15.11.25 в 09:00
Десислава Петкова

Професия Човек: Десислава Петкова

Предаването "Другият до мен" (всеки понеделник от 15 до 16.30) започна нова рубрика – "Професия Човек", в партньорство с фондация "За нашите деца". Веднъж месечно срещаме аудиторията със социални работници, в най-общия смисъл на думата, които разказват истории от своята практика. Говорим за личната им мотивация, запознават ни с проблемите на..

публикувано на 15.11.25 в 08:50
Мария Спирова

Мария Спирова: Би Би Си представлява специфичен трофей за Тръмп

Скандала с оставките в БиБиСи коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" журналистката Мария Спирова . Какво имаме "Имаме ситуация, която едновременно е много специфична за БиБиСи,  като феномен, и същевременно надхвърля многократно конкретния проблем с кризата в БиБиСи . Мисля, че хората, които посочват, че в БиБиСи има криза ,..

публикувано на 14.11.25 в 16:50
Илия Вълков

Илия Вълков: Никой не е измислил нещо по-добро от демокрацията

Какво установи научното проучване, събрано в книгата "Медии и политика. Преплитане и влияние" на Илия Вълков, преподавател по журналистика в УНСС и водещ в програма "Хоризонт" на БНР. Демократични  дефицити "Примерно там, където няма разделение на власт или където се губят границите, там, където няма взаимен контрол, там, където се овладяват..

публикувано на 14.11.25 в 14:15