Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Димова, акушерка: Най-трудното е да накараме майката да си повярва

На 5 май отбелязваме Международния ден на акушерката – ден, в който се обръща внимание на ключовата роля на акушерките, особено във времена на криза. В предаването "Нашият ден" говори Десислава Димова – акушерка, избрала с мисия и сърце да посвети живота си на тази древна и в същото време съвременна професия. Според нея акушерството и грижата..

обновено на 05.05.25 в 11:13
Момчил Цветанов

Регистър на водопадите в България събира точна информация за ценното природно богатство

С планинския водач и автор на книгата "Българските планини" Момчил Цветанов говорим в "Нашият ден" за инициирания от него научно-изследователски проект към ЦНИП (Център за научни изследвания и проекти) към УАСГ, за създаване на официален Регистър на водопадите в България , който да дава точна информация за това ценно природно богатство. През..

публикувано на 05.05.25 в 10:40

Село Баните празнува с музика, танци и традиционна кухня

На 5-и и 6-и май ежегодно се провежда празникът на община Баните и минералната вода. Празникът се чества от 50-те години на миналия век . Местните хора вярват, че ако човек се изкъпе с лековитата вода точно на Гергьовден, ще бъде здрав цяла година. Но това няма как да проверите, ако не опитате сами, а съпътстващите тържества ще направят..

обновено на 05.05.25 в 09:42
Доц. д-р Христо Михайлов

100 години висше лесовъдско образование в България

През 2025 година се навършват 100 години висше лесовъдско образование в България. Кулминацията на честванията ще бъде тържественото отбелязване на юбилея в Софийската опера и балет на 7 май. В "Нашият ден" ректорът на Лесотехническия университет (ЛТУ) доц. д-р Христо Михайлов говори за празненствата по повод годишнината, състоянието на..

публикувано на 05.05.25 в 09:37
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Ако нещо се вижда с очи, не означава, че е истина и факт

Как Deepfake или дълбоките фалшификации могат да навредят на обществото, как да ги разпознаем и имат ли полезна страна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки , лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" Deepfake – от английски "дълбок..

публикувано на 05.05.25 в 08:50