Празник на рибата и кулинарните рибни специалитети организираха в русенското село Бръшлян. Инициативата е на кметството и читалището, а в надпреварата за най-вкусна рибена чорба се включиха гости от цялото поречие на Дунав.
Кулинарен сблъсък между традициите в приготвянето на рибена чорба в Сърбия, България, Румъния, Русия и Украйна превърна в истинско шоу празника на рибата в село Бръшлян. Основен организатор на събитието беше кметът на селото Димчо Петров:
За разлика от другите села по Дунава - Бръшлян, макар и да има все по-малко и по-малко професионални рибари, има две лодкостоянки. Това ни прави по-различни, но пък майсторите са си майстори и те традиционно се проявяват. Тази година обаче имаме и международно участие. Имаме участници от Сърбия, от Украйна, от Русия. Украйна и Русия може и да не се разберат на дипломатическата маса, но пък заедно готвят рибена чорба.
Докато приготвяха своите шедьоври пред очите на всички гости и спореха дали трябва да има застройка или не, майсторите разкриха някои от тайните си за дунавската рибена чорба:
Най-добре е да се направи от три вида риба. Едното е толстолоб, другото е шаран и платика или мряна.
Най-хубава става от сом, защото няма кости. Може да се сложи и есетрови риби.
Жури от професионалисти определи победителите, а победените обещаха да търсят реванш догодина.
На 14 януари т.г. вътрешният, към тази дата, служебен министър Атанас Илков, се срещна със своя турски колега в Истанбул, за да бъде направен анализ и..
Понятието " biodeutsch" ( биогермански) бе избрано за антидума за 2024 година в Германия. Защо журито определи това понятие за дискриминационно?..
В рубриката "Въпреки мрежата" Георги Марчев , журналист, работил като проверител на факти (факт-чекър), разказва как се проверяват факти и твърдения,..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg