Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен дух в Белгия с песните на Детския радиохор

БНР Новини
Концерт на Детския радиохор в катедралата „Свети Петър“ в град Пюрс, 8 декември 2016 г.
Снимка: Тихомира Методиева - Тихич

Изпълнени с впечатления и коледни емоции, на 20 декември се завърнаха от Кралство Белгия момичетата от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова. Пианист-акомпанятор по време на двуседмичното турне там бе Теодора Димитрова.
Културната мисия на състава започна с концерт на 7 декември в Европейския парламент, организиран от евродепутата Момчил Неков. Присъстваха основно наши сънародници, работещи в институцията, които изслушаха с голямо вълнение изцяло българската програма на малките хористи: емблематични песни от хоровата класика, църковнославянски песнопения, фолклорни и коледарски песни.
След Брюксел, концертният маршрут на Детския радиохор продължи с изяви в различни белгийски градове: Пюрс, Кортрейк, Юкел, Турне, Антверп, Зеле, Беверен и Локерен, организирани от Жан-Пиер ван Авермаат, генерален секретар на Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз и член на Световния хоров съвет.
В богатата, 56-годишна история на хора, един от „звездните“ моменти е свързан именно с Белгия, когато през 2002 година съставът е награден с титлата „Посланик на европейската култура“ от Европейската федерация на хоровете към ЕС. Тогава начело на Детския радиохор е бил неговият създател акад. Христо Недялков, който до края на земния си път остава единствено свързан с този състав. От края на 2013 година ръководството поема неговия дългогодишен сътрудник Венеция Караманова.
Каква е реакцията на взискателната белгийска публика сега, какви са впечатленията на организаторите от първите концерти, емоцията за българския посланик в Кралство Белгия Мая Добрева, която дойде в Кортрейк специално да чуе и поздрави певците, вълненията на част от хористите и диригента Венеция Караманова, думите на евродепутата Момчил Неков и още много други интервюта ще чуете в звуковите файлове. Те, заедно с изпълненията на радиопевците, ще ви накарат да изпитате гордост от таланта на тези музикални посланици, известни с изкуството си на четири континента.
Зад всеки един нотен лист стои композиторът – човек с неговите мисли, с неговите чувства, които да го накарат да напише тия нотички на листа. Не е само мелодийка, то е мисъл, то е сърчице. Ето това искам да дадем през цялото време на хората – сърцето, казва диригентът Венеция Караманова.
Класата и професионализма просто нямат равни на себе си, сподели след концерта в Кортрейк Мая Добрева. И още: Аз бих искала България да се върне към онези години, когато хората наистина живееха без да носят ключове във себе си. И да бъдат добри едни към други и да си помагат. Просто животът е прекалено кратък, за да мислим да правим лоши неща на съседа.
Бъдете добри, обичайте се в това прекрасно коледно време, макар и трудно за Европа, бъдете единни!, каза директорът на Културния център в град Пюрс Стив Дефур.
Тези красиви пожелания кореспондират със заглавието на концерта „На Коледа с любов“ в деня на Рождество Христово, когато Детският радиохор, в партньорство с радиосимфониците под диригентството на Найден Тодоров и солистите Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов, ще ви заредят с празнично настроение от зала „България“.
Малките радиопевци ще ви очакват и на своя Традиционен коледен концерт в НДК на 28 декември. За тях белгийското турне остана прекрасен спомен, осъществен с подкрепата на Национален фонд „Култура“.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05