Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаните кървави „Приказки от Балканите“

| обновено на 01.03.17 в 18:02 БНР Новини
Плакат и кадър от филма "Приказки от Балканите", както и сценаристът Влади Киров и режисьорът Михаил Мелтев (горе вдясно)

След повече от сто години Балканските войни от 1912-13 г. все още са жива история за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави - България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното - побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред.

Повод за предавнето е филмовата фабула в документлания филм "Приказки от Балканите". Група потомци на бежанци (от ужасите на войните) посещават родните места на дедите си. Разговорът в студиото продължава това пътешествие в миналото. Проследява хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. Това е история без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.
За първи път български документален филм се опитва обективно да проследи възникването, борбата и крушението на националния ни идеал, да извади различните гледни точни към възхода и падението на Царство България по време на двете войни на Балканите. Благодарение на режисьора Михаил Мелтев и сценариста Влади Киров, които ще споделят в студиото същността на своя киноразказ, слушателите ще получат ясен и точен отговор за причините, довели родината ни до национална катастрофа. Безценното е, че авторите не се страхуват да посочат и „нашите“ грехове и грешки, което много рядко се среща в историческия анализ на военните събития на Балканите. В разговора ще участва и историкът проф. Стоян Райчевски.


Прожекция на филма "Приказки от Балканите" ще има на 3 март,  от 18.00 часа в Дома на киното.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05