Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година. Нова класика

БНР Новини
Даниела Кузманова и Тодор Лечев
Снимка: архив на Кристиян Бояджиев

В първото за Новата година издание на „Джаз клуб“ звучи превърнала се в евъргрийн пиеса на Джони Мърсър (Johny Mercer) Goodie Goodie. Чуваме я в по-близък до нашето време прочит на формацията „Чикаго“ (Chicago). Версията на „Чикаго“ е пример за предаването и съхраняването на традицията, за това – как класиката се превръща в съвременност, която на свой ред – става класика. Записът е от продукцията Big Band Night and Day (албум на „Чикаго“ с американски музикални класически пиеси). Тук срещаме като гост-музикант Пол Шафър (Paul Schaffer), познат на телевизионните зрители от „Късното шоу на Дейвид Летерман“ като пианист, атрактивен шоумен и музикален директор в продължение на 33 години.
В срещата ни имате възможност да чуете и български звукозаписи. Те са на група, която един ден и тя ще бъде считана за класика, поне у нас: „Зона Це“ (Васил Пармаков и Румен Тосков „Рупето“ – клавишни инструменти, Веселин Веселинов „Еко“ – бас, Владимир Карпаров – саксофони, Стоян Янкулов – барабани и перкусия, Иван Лечев – китара). Забележителна със съдържащите се в нея композиции, изпълнение, но и като звукозапис продукцията на „Зона Це“ е създадена в БНТ, във Второ тон студио. Името на албума е „Човешкият фактор“. Тонрежисьор на всички записи е братът на Иван Лечев – Тодор. Мислено добавям тази негова работа към по-ранни звукозаписи, реализирани от Тодор Лечев във Второ тон студио на БНТ – трите пиеси на „ФСБ“: „Последният човек“, „Иде вятър“ и „Вълче време“. Благодарение на всички тези различни по характер творби слушателят може да разбере и/или да си припомни, че освен техническо умение тонрежисьорската дейност може да бъде и творчество. Особено, когато тази дейност се извършва от професионалист с познание и високи естетически критерии: Тодор Лечев.
С музиката в „Джаз клуб“ и изпълненията на „Дабъл Сикс ъф Перис“, „Манхатън Трансфър, Милчо Левиев, „Чикаго“, Мария Жоао, „Зона „Це“ и Виктория Толстой Ви желаем здраве и радост през новата година.
Бъдете щастливи и добри!

четвъртък, 4 януари, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15