Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спамът - проблем или просто досаден имейл

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Спамът е определян от мнозина като повече от досаден имейл. Едва ли има специалист в областта на компютърните технологии, който да отрече този факт, но и да не отбележи, че спамът може да бъде и много повече от това.
Думата „Spam” се появява още през 1936 г. като знак за месни продукти. Произлиза от израза Spiced hAM, който буквално преведен означава „пикантна шунка”. За да продадат продукцията си след Втората световна война, компанията Hormel Foods провежда първата за това време рекламна кампания. Рекламата на консервите с месо „SPAM” станала повече от популярна. Изчакала от витрините на различни евтини магазини, от автобуси и сгради, присъствала на страниците на печатни издания и непрекъснато звучала по радиото. Години по-късно натрапчивата реклама добила и световна популярност благодарение на скеча „Спам” от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън” от 1969 г., в който думата „спам” се споменава точно 108 пъти. Днешното значение на термина обаче е дело на Дейв Родес, който по време на компютърна конференция през 1986 г. изпратил безброй еднакви съобщения, рекламиращи нова финансова стратегия. Заглавието на съобщенията гласяло „Изкарай куп пари”, а в писмата се съдържала инструкция как точно всеки желаещ да направи това. Родес не спирал да изпраща съобщенията с еднакъв текст и накрая всички получатели започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви. Така „спамът” се превърнал в синоним на това, което днес възприемаме като нежелани рекламни съобщения в света на технологиите.
Всички днес свързваме „спама” с получаването на рекламни имейли в електронната поща, които меко казано не желаем. Затова и думата е синоним на досаден имейл. По думи на не един или двама специалисти, обаче, спамът може да бъде повече от натрапчив и да стане причина за сериозни проблеми, като източване на лични данни или евентуална кибератака. Какви са причините да получаваме „спамове” и как да се предпазим от тях - разказва рубриката „На „ти“ с компютъра”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12