Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове от пресата за „Страната на усмивките“

БНР Новини
Плакатът на оперетата на Франц Лехар „Страната на усмивките“ на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

„Страната на усмивките“ е оперета на Франц Лехар с либрето от Лудвиг Херцер, Фриц Льонер-Беда и Виктор Леон. Премиера на оперетата в рамките на тазгодишния оперетен фестивал се състоя на 21 юли в конгресната и театралната зала на Бад Ишъл. Известната творба е била избрана за тазгодишната фестивална програма по повод 70-годишнината от смъртта на композитора.
Романтичната оперета, станала безсмъртна с мелодии като „Твое е цялото ми сърце“ или „Винаги да се усмихваш“ е с големи традиции в Бад Ишъл. В една изпълнена с настроение нова постановка оперетата получи нов блясък чрез режисьора Волфганг Дош и диригентката Даниела Муска. На сцената бяха Томас Блонделе в ролята на Су Чонг, Александра Райнпрехт в ролята на Лиза, Верена Барт-Юрка в ролята на Ми, както и Петер Кратохвил в ролята на Густл.
И към тази оперета пресата не остана безучастна. „Въпреки не-щастливия край: прекрасно лятно удоволствие“, написа австрийският ежедневник „Ди пресе“. „С шумни аплодисменти премиерната публика възнагради втората голяма продукция на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година: оперетата „Страната на усмивките“, допълни регионалният седмичник „Типс“. „Всичко в Бад Ишъл е направено, за да може тази особена оперета да бъде изиграна на сцената“, споделя на страниците си ежедневникът „Горноавстрийски новини“. „Удивителното и възхитителното са се събрали на едно място в Лехар-фестивала в Бад Ишъл.
Художественият ръководител Томас Енцингер е открил в лицето на Томас Блонделе един тенор, който придава на Су Чонг нови, до този момент непознати черти.“ Тази критика помести на страниците си вестникът „Фолксблат“. „Лехар-фестивалът печели точки с втората премиера. След «Цветето от Хавай» новата постановка на романтичната оперета "Страната на усмивките» от Франц Лехар е повече от сполучлива. Бурни аплодисменти!“, написа австрийският ежедневник „Кроненцайтунг“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15