Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Амоз Оз

Амос Оз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През отминалата седмица към един свят на тъма и любов се пресели големият израелски писател Амос Оз. За себе си той казваше, че ако се бил родил рицар, семейният му герб щял да бъде чаена лъжичка. Често разказваше тази своя притча. Избухнел ли пожар имало три вида човешко поведение. Едни щели да избягат. Други да звънят на пожарната. А трети – да се хвърлят да гасят. Ако има кофи – с кофи, ако не, поне с чаша, а ако и това нямат – с чаена лъжичка. И подаряваше на слушателите си лъжички.
На погребението на станалия приживе класик на литературата се стекоха хора от различни поколения, евреи и араби. Действащият президент на Израел Реувен Ривлин, с когото писателят е бил съученик от кибуц Хулда и като най-големи слабаци по математика са ги заплашвали, че от тях нищо няма да излезе, подчерта, че въпреки различията в политическите възгледи с Амос Оз са разговаряли всяка седмица и неговите съвети са били ценни за него. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абаз изрази дълбокото си уважение към израелския писател и каза, че се прекланя както пред политическата му дейност, така и пред творчеството му.  Феня и Искра Декало се срещнаха с най-известния изследовател на творчеството на Амос Оз проф. Несим Калдерон, чиито баща е бил пловдивчанин, и го помолиха да разкаже спомени за големия писател.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 140-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Няма нищо по-важно човекът да стане по-човек: 105 години от рождението на Николай Хайтов

С предпремиера на екранизацията по разказа "Сватба" ще бъде отбелязана 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. П рожекцията ще бъде днес, 13 септември, от 19 часа в Cineland Bulgaria Mall, а юбилейните чествания ще продължат четири дни. Новият български филм по едноименния разказ ще открие тържествата, които ще включват серия от изложби...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този..

публикувано на 13.09.24 в 08:05

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10