Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родени преди 70 г.

БНР Новини
Александър Кандов
Снимка: БГНЕС

Тази генерация български композитори е извънредно пъстра: родените в 1949 г. – Румен Бальозов, Александър Кандов, Пламен Джуров, Филип Павлов, Божидар Спасов, Руси Търмъков – са все личности с подчертана индивидуалност, висок професионализъм; всеки със своите жанрови и технологични предпочитания  и самобитност.


В този концерт ще звучи музика от Филип Павлов и Александър Кандов. Двамата са с коренно различна стилистика и творчески избор. Филип Павлов – пианист, композитор, педагог – е автор на детска музика, на инструментални и вокални творби. Избрал е музикален език, еднакво достъпен и колоритен и за деца, и за възрастни. Част от тези колоритни пиеси са включени в Музикалните вечери.

Творческият свят на Александър Кандов е сложен и колоритен. Както споделя в интервю преди години – завладян е от мечтата да вижда звуци и да чува цветове. Според колегата му Михаил Големинов, Кандов е сред най-талантливите от поколението си. Творбите си поверява на големи музиканта: Димитър Манолов,  Боян Воденичаров, Сузана Клинчарова, Мила Павлова. Смята ги за свои съмишленици и дори съавтори.

Ще звучат творби от по-ранните му опуси и тези, написани през последните години.

Бъдете с „Музикални вечери“ на 29 март, петък от 19.20 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05