Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

БНР Новини
Снимка: vassilenaserafimova.com

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я отвежда в Национална регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда, а по-късно завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Още в България Василена Серафимова печели призови награди от национални и международни конкурси. През 2003 получава Голямата награда от Международния конкурс „Музиката и земята“, а през 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц – Австрия, където е удостоена с две специални награди. През септември 2007 Василена печели Втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен – Германия, а година по-късно е с Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. Василена Серафимова се изявява активно като солист, оркестрант, камерен изпълнител, често може да бъде видяна в различни аудиовизуални спектакли, както и в музикалния театър. Самата тя казва: „Чувствам се много вдъхновена, когато свиря с различни хора. Всеки един проект е резултат от среща с музикант, който ме е докоснал по определен начин“.

Един от основните проекти, които реализира Василена, е с пианиста Тома Енко. През 2016 дуото записва първия си компактдиск „Funambules“, реализиран от „Deutsche Grammophon“, а през тази година се очаква да направят регистрация с творби от Йохан Себастиан Бах със Sony Music. „Едно от първите неща, които свирихме заедно с Тома, беше Бах. Затова избрахме диска да е изцяло върху музиката на Бах, третирана по всякакви възможни начини. Малко по-малко намерихме звученето на този нов концерт около музиката на Бах. Използвам момента да кажа, че ще го представим за пръв път в България в Пловдив“. Всеки, който има желание да види и чуе дуото Тома Енко и Василена Серафимова, може да го направи на 20 май понеделник в Пловдив „Балабановата къща“ от 18.30 часа и на 21 май от 19.30 часа в софийската зала и галерия „Оборище 5“.

Повече за кариерата и мечтите на Василена Серафимова ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (17 май) от 23 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Казанджиев на 90 години

Васил Казанджиев е една от най-ярките фигури на съвременната българска музикална култура, чието творчество е вдъхновение за поколения музиканти и ценители на изкуството. Забележителният български композитор, диригент и педагог ще бъде почетен с концерта "90 години Васил Казанджиев", който ще се състои в рамките на международния фестивал "Софийски..

публикувано на 28.09.24 в 10:05

Сублимно изпълнение на "Турандот" на сцената на Виенската държавна опера

С постановката на Клаус Гут, Виенската държавна опера празнува 100-годишнината от рождението на композитора със звезден състав – Асмик Григориан като Турандот и Йонас Кауфман като Калаф сред други. Главната роля е дебют и за двамата изпълнители. "Психологическият подход на Клаус Гут и великолепното дирижиране на Марко Армилиато се разгръщат във..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Доайенът на японския джаз Масахико Сато за първи път в София

Фрий джаз концертът на годината – нещо невиждано за плахата и почти девствена за тази музика София (*на Акира Саката & Entasis в разгара на изтеклото вече лято) – вдъхнови екипа на "Аларма Пънк Джаз" през октомври да покани и друг от първопроходниците на японския авангарден джаз (от 60-те, че дори още от края на 50-те, та до днес!), а именно -..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15