Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Каменните и железните деца на астероидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък учените отделят все по-голямо внимание на тези парчета от космически тела, „гостуващи“, без да бъдат канени, от време на време и на нашата планета – така както са го направили преди около 65 милиона години, за да оставят забележителния кратер Чиксолуб на полуостров Юкатан и да доведат до изчезването на динозаврите. Все по-често можем да чуем, прочетем или видим и как метеорити се продават на баснословни цени на търгове редом до забележителни произведения на изкуството или упорито се издирват от научни институти и лаборатории.

Откъде идват мистериозните извънземни пришълци и по какво се различават от други небесни тела, скални земни породи и промишлени продукти, с които могат да бъдат объркани? Защо не само ентусиастите-колекционери, но и учените се надяват да ги срещнат след падането им на земната повърхност? Заплашват ли ни тези деца на космическите астероиди, ако пресекат земната орбита?

Отговорите търсим заедно с астрофизиците доц. Евгени Овчаров, Тихомир Димитров и Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски“, както и с председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Йорданка Фурнаджиева

Отново Ден на четенето у нас – 17 ноември

На 22 октомври 2024 г. България беше домакин на Международния форум "Бъдеще 2.0: инвестиции в грамотността за демокрация, устойчиво развитие и човешки капитал". Целта на събитието бе да очертае връзката между намаляващите нива в уменията за извличане на информация при четене, които водят до редица обществени проблеми.  Водещи експерти в сферата на..

публикувано на 26.10.24 в 09:10
Даниела Тодорова, Петя Дочева и Диляна Иванова

Международни Монтесори игри в България

Проявата се провежда всяка година в различни държави, в категория 9-12-годишни – за втори път. Домакини бяха две български училища – ЧСУ "Български школо" и 191 ОУ "Отец Паисий" в с. Железница. За седмица близо 60 деца от 9 държави в различни континенти гостуваха в български семейства и се включиха в разнообразни дейности. Обединяващата тема тази..

публикувано на 23.10.24 в 17:36

За висшето образование и ромите днес

Не е тайна за никого, че решаването на социалните проблеми на държавата ни се крият в образованието и разкриването на пълния потенциал на населението, част от което са и ромите. Практиката показва, че при ромските деца почти винаги има надграждане в степента на образование на родителите. В смисъл, ако родителите имат средно образование, то в много от..

публикувано на 23.10.24 в 14:05
Радостина Минина и Веселина Качакова ((от ляво надясно)

Лаборатория за иновативно обучение в подкрепа на учителите

Учени от Института по философия и социология на БАН и университетски преподаватели започват нов проект по програма "Образование с наука" на Министерството на образованието и науката, наречен "Лаборатория за иновативно обучение". С него те ще се опитат да бъдат полезни на учителите в средните училища. В рубриката "Всичко за образованието" гл. ас...

публикувано на 22.10.24 в 15:55

Спомен за отец Димитър – с обич

" Във всяко нещо трябва да се дава личен пример. ...Човек може да се помоли навсякъде... Който се моли за другите, за себе си се моли. ... Никога не си закъснял за Храма! ... " Това са само част от думите, запазени в спомените на енориашите и съслужителите на отец Димитър - някогашен предстоятел на храм " Св. Георги " в Дървеница...

публикувано на 22.10.24 в 15:05