Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Прави ли ни вегетарианството по-здрави и добри

Разговор за рисковете и ползите от отказа от животински продукти в Световния ден на вегетарианството

БНР Новини
Снимка: pxhere

"Вегетарианците са в по-добро здраве, те не страдат от висок холестерол, подагра, рак на дебелото черво. Освен това са по-толерантни хора" – заяви д-р Емилова, собственик на едноименна клиника в студиото на "Нашия ден" по повод Световния ден на вегетарианството. Тя прави тези заключения на базата на опита си като терапевт и твърди, че през практиката си има опит с около 48 хил. души.  

В разговора участва и личният треньор Николай Ценков, който заема една не толкова радикална позиция и смята, че най-важното е да се храним и живеем правилно. "Хората получават здравословни плюсове, ако водят осъзнат живот, а дали ядат месо или не – не е толкова важно... просто трябва да се замислят над това как ядат, как се движат, как живеят."

Според Ценков честият прием на месо далеч не е правилният вариант и предлага интересна формула за приема на белтъчини – за нетрениращ човек той трябва да е около грам белтък на килограм – т.е. ако тежите 60 кг, трябва да приемате 60 гр. белтъчини дневно.

В разговора се включва и Веселин Станков, запален поддръжник на веганството. Той твърди, че родители вегани могат да отгледат здраво потомство, тъй като са компетентни и информирани относно ползите и рисковете от изключването на животински протеини от диетата. 

Николай Ценков изтъква, че всеки трябва да се интересува от диетата си и да яде "просветено", тогава няма причина да се отказва от каквото и да било...

За д-р Емилова, която твърди че веганството повишава вероятността от зачеване, "децата на веганите се раждат умни и красиви, те стават отличници, не пушат и не пият". Тя не привежда статистика, а гарантира със сърцето и опита си, че децата на вегани и вегетарианците превъзхождат останалите.

"Хората са неграмотни и затова тъпчат себе си и децата си с месо, и затова са болни – твърди още тя, и добавя, че за онези, които не искат да се отказват напълно от животинските продукти, един прием на месо седмично, но не на купено от супермаркет месо, е позволено, същото се отнася за сиренето или яйцата.

Темата за ползите - предполагаеми или реални – от вегетарианството – е от онези, които разделят мненията и водят до оживени дебати, както проличава и от разговора в студиото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гл.ас. д-р Богдан Дичев

Ганьограф, или кой е "класическият българин"

"Ганьограф" е авторско работно наименование на кратките визуално-словесни творби в социалните мрежи, описващи "класическия българин" или "класѝка", нещо като съвременния Бай Ганьо. Негов автор е д-р Богдан Дичев, гл.ас. в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, гост на предаването "За думите". Той изследва публикуваните в..

публикувано на 07.04.25 в 14:10
Росен Люцканов

Повече познания за човешкия интелект ще ни помогнат да разберем изкуствения

Способни ли са машините да мислят? Има ли връзка между разбирането, интелигентността и съзнанието? Каква е природата на мозъчните процеси, които са в неговата основа, и могат ли да бъдат прехвърлени в електронен носител? Тези и други въпроси обсъждат авторите на статиите, включени в сборника "Изкуствен срещу естествен интелект", чийто съставител е..

публикувано на 07.04.25 в 11:10
Розовото езеро Масазир

Розово езеро и Ахатова планина в Азербайджан

Представете си ярко розово езеро със захарно бели облаци… във водата. Трудно е дори за разюздано въображение. А такова място съществува! Селото около езерото вече е квартал на Баку, столицата на Азербайджан. Нещо като нашата Бояна. Наоколо строят къщи състоятелни люде, които имат проблеми с щитовидната жлеза и трябва да дишат йодни пари. Така..

публикувано на 06.04.25 в 17:10

В Института по полимери на БАН разработват нови екосъобразни и приложими полимери

Представителите от ИП-БАН ас. Ина Анастасова – носител на наградата "Проф. Иван Шопов“ на Съюза на химиците в България "Изявен млад учен в областта на полимерите“ за 2025 г., Анна Пранчева – носител на награда за най-добър доклад на 16-ата научна сесия "Младите учени в света на полимерите" 2025 г. и отличена с грамота за достойно представяне в..

публикувано на 06.04.25 в 11:15
Проф. Петя Осенова

За мрежите от думи и езиковите технологии

Има теми и дялове от науката за езика, които не са често предмет на разговор дори в предаването "За думите". Не за друго, а защото е много трудно да бъдат "преведени" на достъпен за нас, неспециалистите, език. Такава област безспорно е компютърната лингвистика, иначе казано, обработката на естествения език така, че да може да бъде анализиран и..

публикувано на 06.04.25 в 08:25