Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и лица от СО на БНР – Галина Койчева

Снимка: БНР

В първата петъчна вечер на месец октомври предаването „Български изпълнители“ ще запознае почитателите на класическата музика с личността и изкуството на концертмайстора на националния ни радиооркестър – цигуларката Галина Койчева. Родена през 1981 година във Варна, пътят на музикалното ѝ израстване преминава през музикалното училище „Добри Христов“ в родния ѝ град, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в майсторските класове на Минчо Минчев, Ифра Нийман, Кеворк Мардиросян и Андраш Киш. Нейният безспорен изпълнителски талант получава заслужено признание. Тя е лауреат на престижни конкурси като „Светослав Обретенов“, „Добрин Петков“, „Панчо Владигеров“ и „Musicians of the new millennium“. Като концертиращ изпълнител Галина Койчева е солист на редица български оркестри като Варненската, Шуменската и Бургаската филхармония, Добричкия камерен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ радио, симфоничните оркестри на Пазарджик, Сливен и на БНР, както и на Фестивалния оркестър от Токио.

В областта на камерната музика се изявява като член на Арт формация „Лот Лориен“ (1999-2010), с която гастролира в редица страни в Европа и Азия и издава четири албума, а от 2005 до момента е член на трио „Арденца“, с което през 2009 става лауреат на приза „Кристална лира“. Кариерата ѝ на концертмайстор започва още през 2004 година в „Junge Donaub Philharmony“ (Германия), а от 2007 е концертмайстор на СО на БНР.

Освен като изявен изпълнител, в последните години Галина Койчева се утвърждава като един от успешните български педагози. Изкуството ѝ ще достави истинска естетическа наслада на слушателите на националната програма „Христо Ботев“.

петък, 4 октомври, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечната любов на Анди Гиб

Съществуват ли определения като "божествени фалцети" или "ангелски фалцети"? О, да, несъмнено! И те прилягат идеално на една личност от историята на световната поп музика, която слага своя уникален отпечатък върху нея. Със същия отличителен белег са надарени и неговите братя от английската фамилия Гиб, съставляващи клана "Би Джийс". Налице е..

публикувано на 16.10.24 в 10:30
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2024 г.

16 октомври Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Джон Сторгордс. 3.00 часа – Джералд Бари (р.1952), Тапите за уши на Кафка (Kafka’s Earplugs). 3.15 часа – Уилям Уолтън (1902-1983), Концерт за цигулка. Солист: Джеймс Енес (цигулка). 3.46 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Алегро асаи из Соната за цигулка № 3 в До мажор, BWV 1005. Изпълнява..

публикувано на 15.10.24 в 08:05

Интелигентно и атрактивно решение на Вагнеровия "Зигфрид" в Кралския театър "Ла Моне"

Голямата изненада при обявяването на новия сезон на Кралския театър "Ла Моне" през април бе новината, че последните две творби от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер няма да бъдат поставени от режисьора Ромео Кастелучи, който през миналия сезон вече реализира в Брюксел "Рейнско злато" и " Валкюра". Причините за оттеглянето на..

публикувано на 13.10.24 в 08:05

Ричард Тъкър като Алваро в "Силата на съдбата" от Верди

Паметен запис за RCA от 1964 година, който ще си припомним в съботната вечер. Алваро е една от коронните роли на легендарния американски тенор. Една от 29-те, които предизвикват еуфория сред публиката в Метрополитън опера. От дебюта на 25.01.1945 като Енцо в "Джоконда" на Понкиели, до внезапния край на 8януари тридесет години по-късно. В Ню Йорк..

публикувано на 12.10.24 в 08:05