Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честването на делото на Евлоги и Христо Георгиеви продължава в Букурещ

| обновено на 16.10.19 в 11:31
3
Корица на книгата “Евлогий и Христо Георгиеви - Живот и дейност” от проф. Христо Глушков

През този месец фондация „Евлогий и Христо Георгиеви” и Инициативният комитет в Карлово за отбелязване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев стартираха поредица инициативи, посветени на годишнината на тези най-големи благодетели в българската история. Братята са дарили не само 6 млн. златни лева и терени за изграждането на Софийския университет, но и повече от 2 хиляди стипендии за образование, средства за изграждане на техническо училище, болница и фабрика в Карлово, както и за издръжката на десетки училища, болници и читалища в цялата страна и извън нея. 

В Карлово бяха раздадени вторите национални награди за дарителство на името на братята Евлогий и Христо Георгиеви.

В категория „Образование“ бяха отличени доц. д-р Теодор Седларски от Софийския университет „Климент Охридски“ и писателят Илко Минев, в категория „Дарителство“ статуетки получиха принцеса доктор Теофана фон Саксен и пловдивският предприемач Любозар Фратев, а в категорията „Бизнес“ беше награден бизнесменът Лилко Бочев от Карлово.

За двамата братя се знае малко, дори и в учебниците по история те са само бегло споменавани и като че ли почти забравени и премълчавани.

Например на входа на разкошната концертна зала в Букурещ – Атинеума, стои паметна плоча с имената на двамата братя, замазани в момента, за съжаление. Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за изграждането на тази зала, както и за доизграждането на Букурещкия държавен университет. Били са най-големите търговци на Балканския полуостров, търгували от Англия до Египет и Русия, като в дейността си първи въвеждат използването на телеграфа. Всъщност двамата братя създават основите на българската икономика още преди да е съществувала българската държава. Най-големият им принос обаче е, че с дарителството си те налагат образованието и предприемаческия дух като формула за успеха на младите хора в България.

В българското дружество в Букурещ неотдавна се състоя предпремиерата на първия пълнометражен документален филм, посветен на делото им, с режисьор проф. Михаил Мелтев и сценарист Влади Киров. Любопитно е, че за създаването на филма по инициатива на екипа му е бил дигитализиран целият букурещки архив на Евлоги и Христо Георгиеви, представляващ около 20 хиляди страници, за разлика от българския, който дори още не е картотекиран. Българската премиера на лентата предстои по време на фестивала „Златен ритон” в края на месеца. На премиерата в българското дружество в Букурещ Нина Цанева разговаря с Христо Тучев – председател на фондация „Евлогий и Христо Георгиеви”, с чиято подкрепа е реализиран филмът.

Защо трябва да помним двамата братя и какво прави фондация „Евлогий и Христо Георгиеви” за незабравата на тяхното дело – нека чуем разговора:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09