Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенли и рок поезията

Станислав Сланев-Стенли
Снимка: Здравко Петров

"Това е концерт, който никога няма да се повтори", предупреди по-рано поетът Александър Петров вярната публика на българския рок.

В деня на „Рок поезия – Александър Петров“ в „Нашият ден“ гостува Станислав Сланев-Стенли. 

Стенли се връща към края на 80-те години, за да разкрие по какъв начин музиката е част от всичко важно, което е трябвало да бъде казано в началото на прехода. Музикантът представя преминаването през двете епохи в историята на група „Тангра“ като символ и на онова, което се промени в музиката между „Нашият град“ и „Оловният войник“. 

"Големите имена оставят песни след себе си, това е най-важното. Останаха песни, които никога няма да остареят, аз пътувам и виждам как млади хора пеят тези песни."

"Текстовете са много важни за една песен. Текстът е послание. Като говорим за поколения, явно новото послание е друго, което аз не го разбирам, прекалено ежедневно... бързо смилаемо, по-лесно, не изисква да се мисли... Лично аз не го приемам." – споделя Стенли.

Чуйте новата песен на Стенли – „Чужди тела“, обсъжданията за съвременната музика, потребността от идеи като „Легендите“ и от истинска рок поезия – сравнима с онази, която ще чуят посетителите на „Рок поезия – Александър Петров“ на 15 октомври в Зала 1 на НДК. А там ще се съберат най-известните рок музиканти и групи – „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, БТР, D2, Кирил Маричков, Стенли, Ния, Боби Косатката и др. 

Повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11