Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бабините гозби разказват

Традиции и легенди в старата кулинария

Снимка: Кулинарен журнал

Наскоро излязлата книга „Стари български рецепти“ съдържа не само стари и изпитани бабини ястия за делник и за празник, съдържа и много почти непознати или забравени традиции, стари документи и легенди от различни краища на България.

Съставителите на книгата – колегите от сп. „Кулинарен журнал“ – са стигнали до идеята за цяла книга, след като в продължение на години са получавали читателски писма с много типични за различните региони готварски рецепти. Паралелно с писмата – самите журналисти също са ги събирали по време служебни и лични пътувания.

Най-поразяващото по време на кулинарните пътешествия е било огромното разнообразие от кулинарни изкушения в една неголяма територия, а също и свързването на почти всяка гозба с някакъв ритуал, казва главният редактор на списанието Елица Минева. Такъв е ритуалът на чупенето на хляба – от най-стария член на семейството, при това по строго определен начин, оставянето на парче хляб, ястие и вино пред вратата на къщата по време на тъжните обреди и още много други.

Всичко е обредност и като че ли някакво жертвоприношение – трапезата през вековете не е била едно просто чревоугодие, смята Елица Минева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заедно за детското отделение на видинската болница

Видин очаква мащабен благотворителен концерт в подкрепа на детското отделение на местната болница. Събитието на 12 юни от 19 часа ще бъде придружено от благотворителна фотографска изложба, средствата от която ще отидат за същата кауза. Идеята е на танцова школа за модерен балет "Суинг" в лицето на Елена Венелинова, хореограф-педагог и..

публикувано на 27.04.25 в 12:50

Какво ни свързва – връзките между изкуството и храната

Изложбата "Какво ни свързва?" беше открива в Софийския арсенал за модерно и съвременно изкуство. "Какво ни свързва" е един вид "стоп-кадър", опит – без претенции за изчерпателност – да се уловят съвременни тенденции във веригата общество – храна – изкуство. С развитието на човешката цивилизация, храната (храненето) постепенно се превръща от естествен..

публикувано на 27.04.25 в 11:35

"Да ти бъда тяло" на Албена Тодорова застава пред публика

На 29 април от 18.30, в библиотеката на Гьоте институт, София, Албена Тодорова ще представи новата си поетична книга "Да ти бъда тяло". Водещ на събитието ще бъде нашият колегата Радослав Чичев. "Да ти бъда тяло" е четвъртата поетична книга на Албена Тодорова (на снимката в текста). Авторката е позната още с текстовете си за Япония и..

публикувано на 27.04.25 в 09:05
Веселка Кирякова

Веселка Кирякова и професията филмов продуцент

Новото българско кино, което приковава зрителите към екрана, провокира у заинтересованите от филмовия процес въпроси за това какви са ключовите аспекти на продуцентската работа – от създаването на филмов проект до търсенето на финансиране и международни партньори. В "Кино с думи" за мисията на продуцента говори Веселка Кирякова. Тя е завършила Филмов..

публикувано на 27.04.25 в 08:30

Прозрачното вдъхновява художниците в "Арт позитив 2025"

До осми май в Пловдив продължава ежегодната изложба на съвременно изкуство "Арт позитив 2025". Тази година темата, вдъхновила произведенията е "Прозрачно". "Прозрачността като тема в изкуството предлага безкрайни възможности за изследване и изразяване" –пишат организаторите от сдружение "Изкуство днес"."Прозрачното разкрива, но и прикрива. То..

публикувано на 26.04.25 в 17:50