Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живите традиции: Коледуване в село Радовец, Свиленградско

Цикълът зимни ергенски посветителни обреди обхваща времето от Бъдни вечер до Водици

БНР Новини
1
Мъжката група на с. Радовец поддържа локалната коледарска традиция

Коледуването в българския фолклорно-християнски календар е посветителен обред, който бележи важен момент от житейския път на българина – младото момче преминава в групата на ергените, готови за женитба. Предстватбеното ергенско посвещение извършва обредната група на коледарите чрез музикално, танцово и словесно изнасяне на древните посветителни смисли. В достигналото до нас фолклорно наследство най-разпространен е източният тип коледуване с развито групово пеене и танцуване. При него ясно се подчертава интонационното богатство на източнобългарската коледарска песен, а с изпълнението на характерния мъжки коледарски буенец се наблюдава цялата коледарска празничност. Коледарите възвестяват раждането на „Млада Бога“, придвижват се с песни „по път“ или танцувайки попътен буенек. 

Според изтъкнатите изследователи на танцовата ни култура – проф.д.изк. Анна Илиева и доц. д-р Анна Щърбанова, обредният попътен буенец повтаря идеята за митичното пътуване до долния свят, възпята в коледарските песни и разказана в коледарските благословии. Те отбелязват, че обредният танц представлява многократно повтаряща се проста танцова формула – елемент от целия обреден комплекс. „Зад външната простота на танца се крие един сложен свят, послания от древността и последвалите културни епохи. Той не е съпровождал веселбата около дадено събитие, той е бил част от това събитие“, подчертават изследователите.

С променящите се исторически и културни условия коледарският буенец от Ямболско е намерил широка популярност – една развита художествена форма, която отдавна се е превърнала в забава и дава подходяща основа за сценични адаптации. Това донякъде обяснява големия ентусиазъм, с който и до днес се изпълняват коледарските песни и игри в Източна България.

Пограничното село Радовец, община Тополовград, е пример за съхраняване на източнобългарската коледарска традиция. Там са запазени отделни обредни моменти, а местната певческа група поддържа старите коледарски песни и благословии. За традицията на Бъдни вечер и Коледа в с. Радовец разказват Димитър Костадинов и неговата съпруга Сийка Костадинова в интервю за предаването „Семейно радио“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54