Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихията Снежина Петрова

БНР Новини

Властелин на театъра. Хищник на сцената. Неповторима във всяка роля. Снежина Петрова днес ще отпразнува своя 50-годишен юбилей. Там, където е прекарала по-голямата част от живота си – на сцената. Тази вечер от 19:00 часа в театър „Азарян“ тя отново ще бъде „Медея“.

Този път няма да има дъжд, ще валят само емоции. Непосредствено след спектакъла по древногръцката трагедия на Снежина Петрова и екипа ще бъде връчена грамотата за културно събитие на годината, която си заслужиха през изминалата вече 2019-а.

Преживяването „Медея“ за Снежина е съдба. Така е вече три години. Проектът, за който тя пламенно говори, е повече от представление. Той дава възможност за комуникация между актьорите, децата от различни общности и публиката. Отваря много врати и се превръща в преживяване с продължение. Затова и Снежина Петрова избира именно с него да отбележи този нов етап от живота си. Това, от което има нужда, са сили и откровено си го признава.

Остава ли ѝ време да мечтае? Успява ли да сподели тишината, която търси и на която учи студентите си и децата, на които преподава? Защо обича да споделя сцената и какво в професията на актьора толкова я вълнува? На тези въпроси Снежина Петрова отговаря във „Време и половина“. Чуйте в звуковия файл.

Снимките в галерията са на Ани Петрова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54