Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столетницата Радка Минчева: Бог е сила, която владее цялата Вселена

Християните трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос, казва 100-годишната презвитера

3
Столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева
Снимка: личен архив

На прага между старата и новата година Радка Минчева от гр. Баня, Карловско навърши достолепните 100 години. Родена в началото на ХХ век (31 декември 1919) в малкото село Марино поле, днес столетницата разказва в детайли целия си живот: „Помня всяка от 40-те къщи, името на всеки човек и виждам ливадите на село. Спомням си първия учител Иван Говедаров и неговата съпруга, също учителка в съседното село Соколица. Не знам умни ли сме били или от Бога надарени. По наше време моралът беше на високо ниво, а сега е паднал в низините. Домашното възпитание е основа на човека“.

Завършила Карловската гимназия, обучавана на занаят в Женското дружество „Възпитание“, Радка Минчева казва, че „световното училище“ дава най-висше знание. „Господ го виждам винаги и така е писано. Където са двама или трима души, той е сред тях. Това е сила, която владее цялата Вселена. Ние сме християни и трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос“, добавя столетницата.

На 18-годишна възраст свързва живота си с отец Петко Минчев – най-дългогодишния свещенослужител в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Баня (от 1937 до 2001 г.).

Двамата отглеждат три деца – Събка (медицинска сестра), Стамен (биолог, научен сътрудник в БАН) и Иванка (учителка по физика и математика). Благочестивата презвитера се радва на 6 внука, 7 правнука и 5 праправнука.

В какво се крие тайната на дълголетието, разказва дъщеря ѝ Иванка Муратева: „Жизнеността и феноменалната памет си обяснявам с няколко неща. На първо място, това е генът, който тя носи. Нейната майка живя до 96 години. Второ – здравословният начин на живот. Всяка година спазва Коледните, Великденските и Богородичните пости. В дните сряда и петък също се придържа към поста. Здравият дух и вярата я поддържат, знае всички псалми наизуст“.

В чест на Радка Минчева местният свещеник отслужи тържествена църковна служба, благодарствена молитва и водосвет. Самодейците от читалището и пенсионерският клуб в Баня организираха празнична програма с торта, музика и стихотворение, написано от дъщерята Иванка. Баба Радка получи поздравления и от кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня – Стамен Гешев, общинския съветник Стефка Савова, председателя на пенсионерския клуб Партен Гичев. Мъдрата презвитера благодари на всички присъстващи и призова за обич, вяра и гордост, че сме българи.

Думите на столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интуитивното музициране и децата с аутизъм

Експерименталният музикант Мирян Колев и деца от аутистичния спектър създават музикалния проект "Интуиция" . Чрез изразните средства на интуитивно музициране и свободна импровизация те заедно записват материал, който впоследствие музикантът обработва и превръща в албум. "Понякога аутистите са смятани за хора със забавено развитие, докато..

публикувано на 19.10.24 в 12:15

Тази година лятото си отива на 25 октомври

За "Мери Бойс Бенд" лятото си отива на 25 октомври. Тогава Мери Мутафчиева и компания ще забият в известен столичен клуб и ще ни поканят да пеем заедно любимия рефрен "Отива си лятото, идва есента". На живо ще прозвучат любими песни от албумите "Непознати улици", "Само за теб", "Дългият път към дома", "Щастливи дни" и "Продължавай да мечтаеш", както..

публикувано на 19.10.24 в 08:50

От джаз до фолклор: Музика от Азербайджан

Диригентът Минко Ламбов, познат със своите многостранни интереси в различни жанрове и стилове, беше гост в предаването "Нашият ден". Със солидна кариера, включваща композиране на класическа музика, участие и създаване на редица джаз и поп формации, Ламбов отново доказва своята широка музикална палитра, като подготвя предстоящия етно-симфоничен..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Вечната любов на Анди Гиб

Съществуват ли определения като "божествени фалцети" или "ангелски фалцети"? О, да, несъмнено! И те прилягат идеално на една личност от историята на световната поп музика, която слага своя уникален отпечатък върху нея. Със същия отличителен белег са надарени и неговите братя от английската фамилия Гиб, съставляващи клана "Би Джийс". Налице е..

публикувано на 16.10.24 в 10:30
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55